Onderwijs

Zo verbetert een goede vloer de luchtkwaliteit op school

Luchtkwaliteit. Één van de belangrijkste onderwerpen bij het creëren van een gezond binnenklimaat. En al helemaal op een plek waar kinderen en jongeren hun groei en ontwikkeling doormaken. Het Frisse Scholen programma maakt duidelijk wat nodig is om de luchtkwaliteit in uw school te verbeteren.

In dit artikel leest u wat het belang is van schone lucht én hoe een vloer daarin kan bijdragen.

Waarom is de luchtkwaliteit op een school belangrijk?

Onvoldoende ventilatie, te hoge of lage luchtvochtigheid en temperatuur, vervuiling van buiten of vochtproblemen. Allemaal voorbeelden van zaken die de luchtkwaliteit in scholen niet bevorderen.

Een goed binnenmilieu in scholen heeft een positief effect op de gezondheid, leerprestaties en het welzijn van leerlingen en onderwijzend personeel. Bij nieuw- en verbouwplannen is het dus belangrijk om hieraan vooraf eisen te stellen. Luchtverversing door ventilatie en het zorgen voor kwalitatieve toevoerlucht zijn belangrijke aandachtspunten in het Programma van Eisen - Frisse Scholen.

Naast ventilatie is de hoeveelheid fijnstof een zwaarwegende indicator voor de luchtkwaliteit. Zit er teveel fijnstof in de lucht, dan kan dat problemen opleveren voor de gezondheid van de gebruiker die het inademt. Denk aan luchtwegklachten of verminderde longfuncties. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft fijnstof zelfs bestempeld als ziekmaker nummer 1.

Leestip: Hoe fijnstof een gevaar vormt voor de gezondheid.

Fijnstofreductie scholen

Vloeren die de luchtkwaliteit bewezen verbeteren

We brengen ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis door. Voor Tarkett dé reden om te werken aan producten die het binnenklimaat zo gezond en prettig mogelijk maken. Onze DESSO AirMaster® is een mooi voorbeeld hiervan. Voor deze tapijten ontwikkelden we een gepatenteerde technologie die fijnstof vasthoudt en voorkomt dat het weer in de lucht terechtkomt. Na reiniging van de vloer verdwijnt het fijnstof voorgoed. 

Door fijnstof op te vangen en de VOS-uitstoot te verminderen, overtreffen onze producten zelfs de strengste industriële normen voor luchtkwaliteit. Daarom stelden we eigen normen vast. Normen die we ook wetenschappelijk kunnen bewijzen.

Leestip: 9 praktische tips voor het verbeteren van luchtkwaliteit op scholen.


VOS-uitstoot verlagen voor schone lucht

VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen. Een verzamelnaam voor gassen die worden uitgestoten door zowel natuurlijke als door de mens gemaakte alledaagse voorwerpen. Denk aan verf, lijm, oplos-, schoonmaak- en reinigingsmiddelen, boenwas, cosmetica en nagellakremover.

De chemicaliën in deze producten kunnen op de korte of lange termijn vervelende gezondheidseffecten met zich meebrengen. Is de VOS-uitstoot te hoog? Dan kunt u onder meer last krijgen van irritatie aan de ogen, slijmvliezen van de luchtwegen, hoofdpijn en misselijkheid.

Bij ons kunt u terecht voor vloeroplossingen met een extreem lage VOS-uitstoot. Deze liggen tussen de 10 en 100 keer lager dan de strengste wereldwijde normen. En soms zelfs dusdanig laag, dat deze niet kan worden gekwantificeerd. Daarnaast ontwikkelden we voor onze klik- en loose lay collecties lijmvrije legtechnieken. Met deze techniek is onder andere lijm overbodig. 

Tapijttegel in middelbaar beroepsonderwijs

Schonere vloer, schonere lucht.

Ook schoonmaakprotocollen zijn opgenomen in het eisenpakket van het Frisse Scholen programma. Hierin wordt specifiek benoemd dat ‘vloerbedekking in leslokalen eenvoudig te reinigen moet zijn’. Iets relatief eenvoudigs als goede schoonloopzone bij de entree van scholen zorgt ervoor dat vuil buiten blijft.

Ongeveer 80% van de oppervlaktevervuiling, komt van buiten. Een adequate schoonloopzone voorkomt maar liefst 90% van dit type vervuiling. En dat betekent ook minder kosten voor schoonmaak en onderhoud. Win-win!

 

Ontwerp een toekomstbestendige school

‎Wij denken graag met u mee over de inrichting van uw schoolgebouw en bezorgen u de juiste certificaten voor de gekozen vloerproducten. Zo kunt u uw keuzes verantwoorden via de Frisse Scholen Toets van het RVO. Van de getoetste onderdelen binnen het thema luchtkwaliteit kunnen onze vloeren een positieve bijdrage leveren aan:

  • De vermindering van fijnstof
  • Het verlagen van emissies uit materialen
  • De schoonmaakbaarheid van vloeren

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak plannen? Neem contact op via ons contactformulier of onderstaande contactgegevens.  

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Het belang van een aangename temperatuur op school

Te warm, te koud, te droog, te vochtig. Een optimaal binnenklimaat voor iedereen creëren is geen eenvoudige opgave. De juiste temperatuurregeling ...

LEES MEER

Een goede akoestiek op school verbetert leerprestaties

Op een plek waar veel geluisterd en gepraat wordt, is een aangename akoestiek van groot belang. Een galmend klaslokaal hindert de communicatie voor ...

LEES MEER
Nieuwsbrief