Onderwijs

Het belang van voldoende (dag)licht binnen schoolgebouwen

In een lichte omgeving functioneren mensen beter. Ze kunnen zich beter concentreren, zijn productiever en voelen zich prettiger. Met de juiste inrichting en vloerkleur zorgt u dat aanwezig licht - natuurlijk én kunstmatig - optimaal kan worden benut. In dit artikel leest u welke invloed licht heeft op (leer)prestaties in het onderwijs.

Leestip: onze aanbevolen vloeren voor in schoolgebouwen

Een goede LRV waarde binnen scholen

Waarom voldoende (dag)licht op school belangrijk is

Het hebben van voldoende licht is van belang op vrijwel elke plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Dat gaat des te meer op voor locaties waar iemand zijn werkzaamheden goed moet kunnen uitvoeren.

Licht levert een belangrijke bijdrage aan allerlei lichaamsprocessen. Denk aan de stimulatie van het bioritme en aanmaak van vitamines. Verder zorgt het voor een algeheel fitter en aangenamer gevoel. Dit laatste gebeurt vooral bij natuurlijk, door de zon geproduceerd daglicht.


Uit Europees onderzoek is gebleken dat scholieren

  1. tot wel 15% beter presteren als er grote ramen aanwezig zijn in klaslokalen. Dit komt mede doordat veel licht in een ruimte een minder ‘opgesloten’ gevoel geeft.

  2. hogere scores behalen in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden en voldoende zonwering.

Het belang van voldoende licht op scholen

Zo stimuleert licht de productiviteit op school

Kinderen, scholieren, studenten, leraren. Allemaal brengen ze veel tijd door in schoolgebouwen. Het bioritme van deze groep wordt daarmee aanzienlijk beïnvloed tijdens hun aanwezigheid. Dat houdt in: het slaap- en eetpatroon, de lichaamstemperatuur, stemming en leerprestaties.

Te weinig blootstelling aan licht verslechterd deze lichamelijke processen. Het kan onder meer leiden tot concentratie- en slaapstoornissen, stress en zelfs depressie.

Leestip: doe inspiratie op voor uw schoolgebouw en bekijk onze referenties in het onderwijs

het belang van (dag)licht binnen schoolgebouwen

Creëer genoeg licht in elke ruimte van een schoolgebouw

Om schoolbesturen, architecten en gemeenten te helpen met een optimale inrichting van scholen, is het Programma van Eisen voor Frisse Scholen opgesteld. Dit dient als leidraad en geeft heldere richtlijnen over de vereiste hoeveelheid licht, zowel dag- als kunstlicht. Iets dat goed van pas komt bij nieuw- en verbouwplannen van een schoolgebouw.

In het Frisse Scholen programma komen meerdere thema’s aan bod, waaronder licht. Voor elk thema kunt u klasse C, B of A nastreven. De toegekende klasse wordt hoger, naarmate er meer natuurlijk daglicht in een ruimte aanwezig is, kunstlicht van goede kwaliteit is en er geen verblinding is.

 Tips voor meer licht(regulatie) in schoolgebouwen:

  1. Plaats dakramen of lichtkoepels in grote en/of hoge ruimtes.
  2. Kies voor lichte vloeren in ruimtes die niet aan ramen grenzen. In gangen bijvoorbeeld.

  3. Zorg voor passende zonwering in ruimtes met veel direct zonlicht of storende weerkaatsing.


Optimale lichtreflectiewaarde

Vloeren die licht optimaal weerkaatsen

Een vloer an sich heeft geen directe invloed op (dag)licht, maar de kleur ervan wel. Deze is namelijk bepalend voor de lichtreflectiewaarde (LRV-waarde) van het vloeroppervlak. Deze waarde staat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat iemand in een ruimte van alle kanten kan waarnemen. Een vloer met een lichtere kleur zorgt voor een hogere weerkaatsing en daarom hogere LRV-waarde.

Een goede of slechte LRV-waarde staat niet vast. Dit is namelijk ook afhankelijk van hoe gelijkmatig het licht zich door een ruimte verspreid. Denk bij de keuze voor een vloer daarom ook aan storende / externe factoren, zoals weerspiegelende beeldschermen - iets dat erg hinderlijk kan zijn voor gebruikers. 


O
ntwerp een toekomstbestendige school

Wilt u meer weten over welke kleur bijdraagt aan de best passende LRV-waarde in uw situatie? Dan kunt u altijd bij ons terecht voor een passend advies, zodat u een optimale lichtspreiding kunt waarborgen in iedere ruimte.

Wij denken graag met u mee over de inrichting van uw schoolgebouw en bezorgen u de juiste certificaten voor de gekozen vloerproducten. Zo kunt u uw keuzes verantwoorden via de Frisse Scholen Toets van het RVO.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak plannen? Neem contact op via ons contactformulier of onderstaande contactgegevens.  

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Zo verbetert een goede vloer de luchtkwaliteit op school

Luchtkwaliteit. Één van de belangrijkste onderwerpen bij het creëren van een gezond binnenklimaat. En al helemaal op een plek waar kinderen en ...

LEES MEER

Een goede akoestiek op school verbetert leerprestaties

Op een plek waar veel geluisterd en gepraat wordt, is een aangename akoestiek van groot belang. Een galmend klaslokaal hindert de communicatie voor ...

LEES MEER
Nieuwsbrief