Onderwijs

Het belang van een aangename temperatuur op school

Te warm, te koud, te droog, te vochtig. Een optimaal binnenklimaat voor iedereen creëren is geen eenvoudige opgave. De juiste temperatuurregeling scheelt een hoop. Hoe u dat realiseert in élke ruimte van een schoolgebouw? Daar vertellen we u in dit artikel meer over.

Een goed binnenmilieu in scholen heeft een positief effect op de gezondheid, leerprestaties en het welzijn van leerlingen en onderwijzend personeel. Temperatuur is medebepalend voor het algehele welzijn van de gebruikers in een schoolgebouw. Bij nieuw- en verbouwplannen is het dus belangrijk om hieraan vooraf eisen te stellen.

 Het effect van temperatuur

Een bevorderlijke temperatuur in scholen ligt tussen de 18 en 25 °Celcius. Een temperatuur afwijkend van dit bereik heeft een belemmerend effect op de leerprestaties. Een verschil van 1°C afwijkend, resulteert in een vermindering van de leerprestaties van 3,5%.In élke ruimte een comfortabele temperatuur, kan dat?

Absoluut. In zowel oude als nieuwe schoolgebouwen is het mogelijk om een optimale temperatuurregeling te bereiken. Dit betekent wel dat architecten, schoolbesturen en gemeenten hiervoor de juiste aanpassingen en keuzes moeten maken. In het Programma van Eisen (PvE) voor Frisse Scholen staan richtlijnen over welke maatregelen zij kunnen treffen.

Leestip: 9 praktische tips voor het verbeteren van luchtkwaliteit op scholen.

Het effect van temperatuur op leerprestaties

Wat is de ideale temperatuur in een schoolgebouw?

In het Frisse Scholen programma wordt gesproken over de ideale operatieve temperatuur in de zomer en winter, maar ook over individuele beïnvloeding hierop. Operatieve temperatuur is een combinatie van de lucht- en stralingstemperatuur. Met individuele beïnvloeding wordt bedoeld dat de temperatuur in afzonderlijke ruimtes apart geregeld kan worden.

Voor het thema temperatuur geldt, hoe minder variatie in temperatuur en hoe meer mogelijkheden om de temperatuur individueel te regelen, hoe hoger de toegekende Frisse Scholen PvE klasse.

 Beslisboom verduurzaming scholen

Wilt u als schoolbestuur van primair onderwijs of voortgezet onderwijs weten wat de beste aanpak is voor het verduurzamen van uw schoolgebouw? Vul dan de Beslisboom Verduurzaming Scholen in.


Temperatuurregulatie binnen scholen

Dit zijn de eisen voor temperatuur

Bent u benieuwd wat volgens het Frisse Scholen programma de eisen zijn voor het thema Temperatuur? Hieronder ziet u voor de klasse (B) - ‘gemiddeld’ - de ideale temperatuur voor het winter- en zomerseizoen. Meer informatie en randvoorwaarden vindt u terug in het PvE - Frisse Scholen.

Temperatuur in de winter en andere stookperiodes

  • Operatief tussen 19 en 24°C
  • In verblijfsruimten minimaal 20°C

Temperatuur in de zomer en het tussenseizoen

Voor de temperatuur in de zomer en het tussenseizoen geldt een zogenoemde glijdende temperatuurschaal. Grenswaarden van de binnentemperatuur lopen enigszins op met de buitentemperatuur. Dat wordt voor klasse B als volgt berekend:

  • Operatief = 0,33 + 16,4 ± 3°C
  • Zonder passieve koeling geldt een maximum van 26°C

Ontwerp een toekomstbestendige school

Benieuwd naar hoe u de temperatuur binnen uw school kunt reguleren? Of wat een vloer hierin kan betekenen? Wij denken graag met u mee over de inrichting van uw schoolgebou

w en bezorgen u de juiste certificaten voor de gekozen vloerproducten. Zo kunt u uw keuzes verantwoorden via de Frisse Scholen Toets van het RVO.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak plannen? Neem contact op via ons contactformulier of onderstaande contactgegevens.  

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Werkt u ook vanuit huis? Vind hier 7 tips die echt (thuis)werken!

Kostenbesparingen, een betere werk-privébalans, minder files en met name in de zomer diverse milieuvoordelen, voor velen klinkt het ideaal ...

LEES MEER

Zo verbetert een goede vloer de luchtkwaliteit op school

Luchtkwaliteit. Één van de belangrijkste onderwerpen bij het creëren van een gezond binnenklimaat. En al helemaal op een plek waar kinderen en ...

LEES MEER
Nieuwsbrief