Onderwijs

Zo helpt een vloer bij energiebesparing op school

Het Frisse Scholen concept geeft duidelijke handvatten voor scholen die een lagere energierekening ambiëren. Wist u dat de juiste vloer ook energiereductie kan opleveren?

In dit artikel gaan we uitgebreider in op het thema Energie. We lichten toe welke producten kunnen bijdragen én delen praktische tips voor energiebesparing.

Richtlijnen voor energiebesparing in schoolgebouwen

In het Programma van Eisen - Frisse Scholen staan richtlijnen over verstandig omgaan met energie. Aandachtspunten zijn onder meer het aandeel hernieuwbare energie, de energiebehoefte binnen een school en het energielabel van een gebouw.

De onderwijssector biedt nog veel kansen voor verduurzaming. Eén van de grootste besparingen in een schoolgebouw ligt zelfs in het energieverbruik. Mede hierom heeft de overheid bepaald dat deze sector hun gebouwen verplicht moet gaan verduurzamen.

Sinds 2020 is energieneutrale nieuwbouw bovendien verplicht voor scholen. Dit is noodzakelijk voor de kwaliteit van de onderwijshuisvesting. Gelukkig zijn er veel schoolbesturen en gemeenten die graag willen toewerken naar toekomstbestendige schoolgebouwen.

Leestip: Frisse Scholen concept als leidraad voor optimale leer- en werkomgeving.

Tapijttegels in school

De eisen voor Energie

De eisen in het PvE zijn opgesplitst in twee categorieën: ‘nieuwbouw en ingrijpende renovatie’ en ‘bestaande bouw’. In de tabel hieronder vergelijken we onze vloeren met de gestelde normen uit het PvE - Frisse Scholen. Deze zijn op basis van thermische weerstand per klasse weergegeven.

  Heterogeen vinyl  Homogeen vinyl Tappijttegels Linoleum PVC-stroken
  Acczent Excellence 8 IQ Natural AirMaster® Trentino XF ID Inspiration 70
Tarkett 0,020 m2 K/W 0,010 m2 K/W 0,068 m2 K/W 0,015 m2 K/W 0,02 m2 K/W
Klasse B < 0.15 m2 K/W 0,010 m2 K/W < 0.17 m2 K/W < 0.15 m2 K/W < 0.15 m2 K/W
ISO EN ISO 10456 EN 12667 ISO 8302 EN ISO 10456 EN ISO 10456

 

Energie besparen met de juiste vloerbekleding

Onze vloeren dragen bij aan een zo duurzaam mogelijk energieverbruik. Deze hebben namelijk een zeer lage thermische geleidbaarheid. Dat betekent dat ze zowel hoge als lage temperaturen goed geleiden. Daardoor zijn ze geschikt voor vloerverwarming én vloerkoeling. Dit levert energiebesparing en tegelijkertijd een beter gereguleerde temperatuur in het schoolgebouw op.

Leestip: Ontdek welke vloeren wij aanbevelen in schoolgebouwen.

Linoleum in scholen

Tips om direct te besparen op energie

Bent u op zoek naar eenvoudige manieren om de energierekening van uw schoolgebouw te verlagen? Pas dan de volgende maatregelen toe om direct te besparen op energiekosten.
  1. Voorkom sluipgebruik: ga op zoek naar apparaten die onnodig op stand by staan of zelfs energie slurpen als ze uitgeschakeld zijn. Denk aan computers, adapters, televisies, waterkokers, stekkerdozen of stereoapparatuur.

  2. Maximum temperatuur instellen: kies ervoor om een vaste
    maximumtemperatuur in te stellen als u nog gebruikmaakt van thermostatische radiatorkranen.

  3. Kies voor ledverlichting: vervang gewone verlichting voor ledlampen en kies waar mogelijk voor een bewegingssensor. Deze sensor is trouwens ook een goed idee voor kranen om water te besparen.

  4. Installeer een luchtgordijn: een gordijn voor de deur ouderwets? Jazeker, maar ook ontzettend functioneel. Zeker in een gebouw waar dagelijks veel mensen naar binnen en buiten lopen.

  5. Bekijk de Erkende Maatregelenlijst (EML): In de EML vindt u direct toepasbare energiebesparende maatregelen met een korte terugverdientijd.

Ontwerp een toekomstbestendige school

Het Frisse Scholen concept geeft een duidelijke richting voor scholen die ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en een lage energierekening. Wij denken graag met u mee over de inrichting van uw schoolgebouw en bezorgen u de juiste certificaten voor de gekozen vloerproducten. Zo kunt u uw keuzes verantwoorden via de Frisse Scholen Toets van het RVO.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak plannen? Neem contact op via ons contactformulier of onderstaande contactgegevens.  

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Een goede akoestiek op school verbetert leerprestaties

Op een plek waar veel geluisterd en gepraat wordt, is een aangename akoestiek van groot belang. Een galmend klaslokaal hindert de communicatie voor ...

LEES MEER

Digitaal is de toekomst: personaliseer uw vloer!

Personalisatie heeft de toekomst. Of het nu over kleding, vloeren, decoratie of accessoires gaat: de vraag naar gepersonaliseerde producten groeit en ...

LEES MEER
Nieuwsbrief