Onderwijs

Een goede akoestiek op school verbetert leerprestaties

Op een plek waar veel geluisterd en gepraat wordt, is een aangename akoestiek van groot belang. Een galmend klaslokaal hindert de communicatie voor zowel leerlingen als docenten. In dit artikel ontdekt u het belang van goede akoestische omstandigheden op scholen én hoe een vloer hieraan bijdraagt.


Het belang van goede akoestiek in schoolgebouwen

In het onderwijs speelt geluid een belangrijke rol, want vrijwel alles draait om communicatie en verstaanbaarheid. Hoe minder geluidsoverlast er in een omgeving aanwezig is, hoe beter leerlingen en docenten zich kunnen concentreren. Een slechte akoestiek resulteert in onvoldoende verstaanbaarheid. Dit leidt vervolgens weer tot een verminderde concentratie én lagere productiviteit.

Tapijttegels voor betere akoestiek

Invloed van geluid op leerprestaties

Lawaai en een slechte akoestiek zijn veelvoorkomende problemen op scholen. Steeds meer scholen hebben (of kiezen voor) open ruimtes als een kantoortuin of leerplein. In dit soort open ruimtes blijkt nog veel verbetering haalbaar als het aankomt op akoestiek.

Op scholen met een slechte akoestiek van klaslokalen en/of het ontbreken van een integrale aanpak van de geluidsproblematiek, schuilt het risico van lawaaibelasting voor de gebruikers. Dat blijkt uit een studie naar binnenmilieu, gezondheid en leerprestaties in scholen en kindercentra van TU Delft.

Deze belasting is met name van toepassing als iemand meerdere uren achter elkaar wordt blootgesteld aan een gebrekkige akoestiek. Dat uit zich concreet in vermoeidheid aan het einde van de dag. Een probleem wat zich volgens de studie vooral voordoet in basisscholen.

Zowel kinderen als volwassenen functioneren beter in een omgeving waarin de akoestiek goed is geregeld. Daarom is het belangrijk om geluidshinder te reduceren in elke ruimte van een schoolgebouw. Het draagt voor alle gebruikers bij aan een prettige én stimulerende leer- en werkomgeving.

Leestip: Frisse Scholen concept als leidraad voor optimale leer- en werkomgeving.

Vergaderzaal met tapijttegels

Oorzaken van een slechte akoestiek

Schoolborden, tafels, banken, betegelde muren en vloeren. Allemaal objecten met een relatief hard oppervlak die daardoor sneller een (na)galm creëren. Verder ontbreken er vaak zachtere materialen die de geluidsweerkaatsing kunnen opvangen, zoals kussens en vloerkleden.

Naast het geluid dat weerkaatst vanaf materialen, speelt het gebruik ervan ook een rol. Zo maken leerlingen zelf ook lawaai, onder meer door te praten, wandelen of schrapen met stoelen over de vloer. Dat laatste kan een grote stoorfactor zijn bij om- en onderliggende klaslokalen.

Het verminderen van het geluidsniveau in studieomgevingen als klaslokalen, collegezalen en bibliotheken is essentieel voor het concentratievermogen van leerlingen en studenten. Ook in gangen en kantines geldt dat het beter is als het geluidsniveau laag blijft, zodat de sfeer aangenaam en rustig is. Een juiste vloer op school maakt het verschil.

Leestip: Dit zijn onze aanbevolen vloeren voor in schoolgebouwen.Voordelen van een goede akoestiek op school

  • Betere spraakperceptie en luistervaardigheid
  • Hoger concentratievermogen
  • Meer rust in een klaslokaal
  • Toename in productiviteit
  • Verbetering in leerprestaties
  • Minder vermoeidheid onder zowel leerlingen als leerkrachten
  • Afname van stress en daaraan gerelateerde klachten

 

Tapijttegels in Marnix Academie

Zorg met vloeren voor een betere akoestiek op school

Net zoals gladde en strakke oppervlaktes als ramen en muren, weerkaatsen vloeren het geluid. Hierdoor is soms een storende echo hoorbaar. Echo’s of holle klanken in een ruimte kunnen verminderd worden met de juiste wand-, raam- of vloerbekleding.

Door een karpet, vloerkleed, tapijttegels of wandtapijt toe te voegen in een ruimte met veel harde objecten, wordt geluid beter opgevangen. Een groot aantal van onze vloeren is beschikbaar in een akoestische variant. Zo werken onze tapijttegels met toevoeging van een DESSO SoundMaster tapijtrug geluidabsorberend.

Leestip: Waarom tapijt in het onderwijs voor betere leerprestaties kan zorgen


O
ntwerp een toekomstbestendige school

Het Frisse Scholen concept geeft een duidelijke richting voor scholen die ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en een lage energierekening. Wij denken graag met u mee over de inrichting van uw schoolgebouw en bezorgen u de juiste certificaten voor de gekozen vloerproducten. Zo kunt u uw keuzes verantwoorden via de Frisse Scholen Toets van het RVO.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak plannen? Neem contact op via ons contactformulier of onderstaande contactgegevens.  

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Zo verbetert een goede vloer de luchtkwaliteit op school

Luchtkwaliteit. Één van de belangrijkste onderwerpen bij het creëren van een gezond binnenklimaat. En al helemaal op een plek waar kinderen en ...

LEES MEER

Het belang van een aangename temperatuur op school

Te warm, te koud, te droog, te vochtig. Een optimaal binnenklimaat voor iedereen creëren is geen eenvoudige opgave. De juiste temperatuurregeling ...

LEES MEER
Nieuwsbrief