Duurzaamheid Product

Kiezen voor een duurzame vloer? 5 tips!

Het verduurzamen van gebouwen en ruimtes is tegenwoordig voor veel mensen en organisaties een prioriteit. Zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende kranen, LED-verlichting en ga zo maar door; er zijn voldoende mogelijkheden om te zorgen voor een milieuvriendelijkere (kantoor)omgeving. Echter wanneer aan duurzaamheid gedacht wordt, is het kiezen voor een duurzame vloer niet altijd top-of-mind. Een gemiste kans, want vloeren nemen een flink stuk van het oppervlak in beslag en over de hele levenscyclus van een gebouw gezien, worden interieur materialen frequenter vernieuwd dan andere bouwmaterialen. Wat kan oplopen tot een flinke consumptie van grondstoffen.

Airmaster - duurzame vloeren

Een duurzame vloer draagt bij aan uw duurzaamheidsvisie

Bij het kiezen van een vloer wordt vaak gekeken naar een combinatie van design en functie. Duurzaamheid wordt hierbij geregeld ten onrechte overgeslagen. Als belangrijk onderdeel van uw ruimte kan een duurzame vloer namelijk een enorme bijdrage leveren aan het halen van uw duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Wanneer u op zoek bent naar een duurzame vloer, dan kijkt u waarschijnlijk of een vloer gemaakt is van recyclebare grondstoffen en onderdelen. Toch is een vloer niet per definitie duurzaam als deze bestaat uit alleen maar recyclebare materialen. Als het productieproces bijvoorbeeld milieuonvriendelijk is en een negatieve impact heeft op mens en milieu, dan is natuurlijk niet meer te spreken van een duurzame vloer. 

 

"Being less bad is not good enough"

- William McDonough

 

iD Revolution - Tarkett blog

Wat maakt vloeren ÉCHT duurzaam?

 

Het bepalen in hoeverre een vloer duurzaam is hangt af van het materiaal, het productieproces, het gebruik, en of de materialen aan het einde van de levenscyclus geen schade toebrengen aan de leefomgeving en weer opnieuw in te zetten zijn. We hebben deze criteria in vijf principes opgedeeld, waarvoor wij ons hebben geïnspireerd op de duurzaamheidsfilosofie: Cradle to Cradle®. Hieronder beschrijven we de criteria waar u op kunt letten als u op zoek bent naar een duurzame vloer:

 

  1. Bestaat het product uit gezonde materialen? Alle grondstoffen in een product dienen te voldoen aan strenge milieuvriendelijke eisen om ervoor te zorgen dat deze mens en milieu niet belasten. Materialen moeten gezond zijn (en niet giftig) voor mens of milieu.
  2. Kunnen de materialen van de vloer worden hergebruikt? Producten dienen oneindig (in de technische of biologische cyclus) hergebruikt te kunnen worden of onschadelijk afgebroken te kunnen worden.
  3. Wordt bij het productproces gebruik gemaakt van hernieuwbare energie? Niet alleen het materiaal van de vloer is belangrijk, maar het proces erachter is minstens zo belangrijk. De gebruikte energie in het productieproces moet duurzaam zijn, zonder schadelijke uitstoot.
  4. Hoe wordt omgegaan met het waterbeheer? Water moet op een verantwoorde en efficiënte wijze gebruikt worden tijdens het productieproces.
  5. Hoe is de maatschappelijke betrokkenheid van de fabrikant? Bedrijven moeten bijvoorbeeld kunnen aantonen dat personeel goed behandeld wordt (zowel bij henzelf als andere bedrijven in de productieketen).

 

Duurzame vloeren: verschillende opties uitgelicht

Als u op zoek bent naar duurzame oplossingen, dan is het goed om op zoek te gaan naar gecertificeerde producten. Zo heeft u de garantie dat aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden wordt voldaan. Eerder schreven wij een artikel over duurzaamheidslabels van gebouwen, maar ook voor vloeren bestaan certificaten. Ontdek bijvoorbeeld ons aanbod aan Cradle to Cradle® gecertificeerde vloeroplossingen. Dankzij deze certificering kunnen we garanderen dat al deze vloeren voldoen aan de strenge eisen, die gesteld worden volgens de duurzame principes en garanderen dat onze vloeren goed zijn voor mens en milieu. 

 

Onze doelstelling is om elke dag nóg duurzamer te worden en bij te dragen aan het verduurzamen van een samenleving waarin op verantwoorde wijze wordt omgegaan met mens, milieu en grondstoffen. Wilt u meer weten over onze duurzame vloeroplossingen of duurzaamheidsstrategie? Bezoek dan onze website.

 

Marco van Bergen

Geschreven door

Marco van Bergen

Manager ReStart programma

Lees ook

Een goede akoestiek op school verbetert leerprestaties

Op een plek waar veel geluisterd en gepraat wordt, is een aangename akoestiek van groot belang. Een galmend klaslokaal hindert de communicatie voor ...

LEES MEER

Digitaal is de toekomst: personaliseer uw vloer!

Personalisatie heeft de toekomst. Of het nu over kleding, vloeren, decoratie of accessoires gaat: de vraag naar gepersonaliseerde producten groeit en ...

LEES MEER
Nieuwsbrief