IN_HP_AirmasterAtmos_8814

Onderwijs

9 tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in het onderwijs

Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit in scholen. Niet alleen in klaslokalen is de luchtkwaliteit vaak onvoldoende. Ook in bijvoorbeeld kinderopvang is het van belang dat het binnenluchtklimaat verbetert. Zeker wanneer je weet dat kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke effecten van fijnstof dan volwassenen. In dit artikel lichten we toe waarom het belangrijk is om het binnenklimaat te verbeteren en wat eventuele maatregelen zijn die onderwijsinstellingen kunnen treffen.

 

Veel zorgen om de luchtkwaliteit in klaslokalen en kinderopvang

Twee weken geleden stond er een verontrustend artikel in de Telegraaf over de luchtkwaliteit in scholen. Hieronder een citaat uit het Telegraaf artikel: 

'De luchtkwaliteit op alle scholen in Amsterdam, en het liefst in heel Nederland, moet voortaan standaard elk jaar worden gemeten. De PvdD in Amsterdam maakt zich ernstig zorgen om de luchtkwaliteit in de Amsterdamse klaslokalen.’

 

Slechte luchtkwaliteit in de kinderopvang kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de longen

Afgelopen week volgde een nieuw item op onder andere de NOS over de luchtkwaliteit in de kinderopvang. De luchtkwaliteit in de kinderopvang is vaak ver onder de maat. Vooral rond babybedjes is de concentratie van koolstofdioxide veel te hoog, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Dit kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de longen.

In het bijzonder rondom de baby bedjes is de CO2-waarde veel te hoog waardoor een ophoping kan ontstaan van allerlei stoffen. Astma, maar ook misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen zijn enkele van de problemen waar kinderen mee te kampen kunnen krijgen.

 

Het besef dat schone lucht ontzettend belangrijk is, is niet voldoende ontwikkeld

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma zegt dat het interessant is dat de onderzoeker specifiek bij babybedjes gemeten heeft. Het is verontrustend dat daar die concentratie hoger is. Er is veel te weinig aandacht voor in Nederland. Het besef dat schone lucht ontzettend belangrijk is, is niet voldoende ontwikkeld. Dat terwijl we er van uit gaan dat het een basisbehoefte is voor een gezond leef- en werkklimaat. 

Wanneer we naar de gemiddelde inrichting van de slaapzaal in de kinderdagopvang kijken, worden wel snel een aantal zaken duidelijk hoe deze hoge CO2-concentratie kan ontstaan. Er slapen relatief veel kinderen in een kleine ruimte, de bedjes zijn vaak op elkaar gestapeld, en soms omsloten met een verduisteringsgordijn. Vanwege tocht en kou blijven de ramen vaak dicht. Allerlei oorzaken die een gezond binnenklimaat nadelig beïnvloeden.

IN_HP_AirmasterAtmos_8814

Maatregelen zijn benodigd ter verbetering van luchtkwaliteit

Wetenschappers van Tarkett doen al jarenlang onderzoek naar binnenluchtkwaliteit en hoe deze kan worden verbeterd. Wist u dat de lucht binnen 2 tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht? Er zijn veel aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbetert, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg.

  1. Goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum beperkt wordt.
  2. Lage luchtvochtigheid: een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmel en zorgt voor een aangenaam woon- en werkklimaat.
  3. Luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor een hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig.
  4. Reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.
  5. Zorg voor groen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht. In 2011 hebben  Fytagoras en TNO in een interessant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Een leuk bijkomend effect van planten is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen. 
  6. Plaatsing printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het leslokaal.
  7. Kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en muren zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten.
  8. Let op met vluchtige organische stoffen (VOC’s). Alle producten en materialen stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op de TVOC-score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
  9. Kies de juiste vloer. Er bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd wordt. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen. Tarkett streeft er daarom ook naar om bij het ontwerp van de producten steeds meer duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. Zo hebben wij bijvoorbeeld in geen enkele van onze elastische vloerproducten ftalaten zitten en is bijvoorbeeld de DESSO AirMaster® speciaal ontwikkeld om fijnstof op te vangen en vast te houden.

Meer weten over de invloed van het interieur op kinderen?

Een gezond binnenluchtklimaat is dus van groot belang voor kinderen. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u nog meer informatie hebben over binnenluchtkwaliteit of over de inrichting van onderwijs ruimtes? Neem gerust contact met mij op via: Etienne.Trum@tarkett.com of bel mij via: +31 (0)6 - 53 53 95 83

 

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

Key account manager Education - Tarkett

Lees ook

Screenshot_2

Welke invloed hebben kleuren op kinderen van 0-3 jaar? Tips voor dagopvang!

Jonge kinderen gaan enthousiast op pad om de wereld om hen heen te leren kennen. Dat doen ze vooral zintuiglijk. Patronen, vormen en ontwerpen ...

LEES MEER
Indoor air quality

Wat zijn de zorgen op de werkplek? Onzichtbare factoren worden het meeste genoemd

Het ontwerpen van mensvriendelijke ruimtes begint met weten wat belangrijk is voor de gebruikers; wat motiveert ze en wat stoort hen het ...

LEES MEER
Nieuwsbrief