Onderwijs

9 tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit op scholen

Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit op scholen. Dit was al zo voor het uitbreken van de Covid-pandemie, en de aandacht is de afgelopen maanden sterk gegroeid. De mogelijkheid om te ventileren in klaslokalen staat sterk in de belangstelling en er zijn onderzoeken gaande of aerosolen – kleine druppeltjes die in de lucht blijven hangen – een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. In dit artikel lichten we toe waarom het belangrijk is om het binnenklimaat te verbeteren en wat eventuele maatregelen zijn die onderwijsinstellingen kunnen treffen.

Zorgwekkend is het onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven, waaruit blijkt dat zeker in een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht onvoldoende is. “Dat is zorgwekkend”, aldus Wim Zeiler, hoogleraar Installaties. “Met de aanwezigheid van corona is juist goede ventilatie van groot belang.”

Tips verbeteren luchtkwaliteit op scholen

Ventileren is een noodzaak


Veel scholen lopen aan tegen het feit dat goede ventilatiesystemen een flinke investering met zich meebrengen. In veel gevallen zijn leerlingen en studenten voor de aanvoer van frisse lucht nog altijd afhankelijk van het openen van de ramen. In de zomermaanden zal dit wellicht frequent gebeuren, maar in de wintermaanden is dit minder vanzelfsprekend. Ook heerst er nog onduidelijkheid over welke ventilatiewaarden goed genoeg zijn om de verspreiding van Covid-19 te bestrijden. En nu bekend is dat ook jongeren het virus kunnen verspreiden, is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan de luchtkwaliteit in scholen.

IN_HP_AirmasterAtmos_8814

Maatregelen zijn benodigd ter verbetering van luchtkwaliteit op scholen

Wetenschappers van Tarkett doen al jarenlang onderzoek naar binnenluchtkwaliteit en hoe deze kan worden verbeterd. Wist u dat de lucht binnen 2 tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht?

Er zijn veel aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbetert, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg.

  1. Goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum wordt beperkt.
  2. Lage luchtvochtigheid: een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmel en zorgt voor een aangenaam woon- en werkklimaat.
  3. Luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor een hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig.
  4. Reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.
  5. Zorg voor groen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht. In 2011 hebben Fytagoras en TNO een interessant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Een leuk bijkomend effect van planten, is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen. 
  6. Plaatsing van printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het leslokaal.
  7. Kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en wanden zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten.
  8. Let op met vluchtige organische stoffen (VOS). Alle producten en materialen stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op de TVOS-score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
  9. Kies de juiste vloerEr bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de luchtkwaliteit op scholen wordt verbeterd. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen. Tarkett streeft er daarom ook naar om bij het ontwerp van de producten steeds meer duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. We hebben een sterke focus op het ontwikkelen van een gezond binnenklimaat. Zo is bijvoorbeeld de DESSO AirMaster® speciaal ontwikkeld om fijnstof op te vangen en vast te houden. Alle resilient van Tarkett bevatten geen ftalaten en stoten heel weinig vluchtige organische stoffen uit, veel minder dan via regelgeving is toegestaan.

Meer weten over de invloed van het interieur op kinderen?

Een gezond binnenluchtklimaat is dus van groot belang voor kinderen. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u nog meer informatie hebben over binnenluchtkwaliteit op scholen of over de inrichting van onderwijsruimtes? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via: Etienne.Trum@tarkett.com of bel mij via: +31 (0)6 - 53 53 95 83

 

Etienne Trum

Geschreven door

Etienne Trum

In mijn rol als Key Accountmanager Education bij Tarkett denk ik graag mee over de beste leer/studie- en werkomgeving. De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op vele facetten, denk aan de schoolprestaties, concentratie en het humeur. Voor mij staan zowel leerlingen als leerkrachten centraal, waarbij het belangrijk is dat ze zich kunnen ontwikkelen in een prettige, gezonde en duurzame omgeving. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-53539583 / Etienne.Trum@tarkett.com

Lees ook

Hoe zien studenten de school van de toekomst voor zich? De eerste bevindingen!

Nu het land zich langzaam opent, kijken we een stuk kritischer naar het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Hoeveel ruimte hebben we eigenlijk ...

LEES MEER

Het optimaliseren van de leeromgeving

De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op een groot aantal factoren als schoolprestaties, concentratie en ...

LEES MEER
Nieuwsbrief