Circulaire economie

Tarkett maakt recycling vinylvloeren van COVID-centra mogelijk

Als Trompetty, een specialist in het plaatsen van vloeroplossingen, in het verleden een vinylvloer voor zijn klanten realiseerde eindigde die na gebruik bij het bedrijfsafval. Door een innovatie van vloerenfabrikant Tarkett is dat verleden tijd. De afgelopen periode werkten de twee bedrijven samen om meer dan 15.000 vierkante meter vinyl, gebruikt voor tijdelijke COVID-centra, een tweede leven te geven.  

Trompetty leverde tijdens de coronacrisis vrijwel alle tijdelijke vloeren van de XL en XXL test- en vaccinatielocaties van de GGD. Bijna alle gebruikte vinylvloeren, tienduizenden vierkante meters, kwamen van Tarkett. Met het uitbreiden van de aanbestedingen groeide het besef dat er een kans lag om te verduurzamen. Tarkett ontwierp een logistiek proces dat hergebruik van de vloeren mogelijk maakt. Inmiddels verzamelden de bedrijven de vinylvloeren van diverse locaties: AFAS Stadion, Enkhuizen, MECC Maastricht, Rotterdam Ahoy en Rotterdam Airport. Verschillende andere projecten volgen nog.

 

DSC04461covid_amersfoort

 

Een tweede leven voor vloeren

Er is gekozen voor een installatiemethode zonder permanente verlijming, waardoor de vloeren verwijderd worden zonder de ondervloer te beschadigen. Hierdoor kunnen de vinylvloeren 100 procent gerecycled worden in het recyclingcentrum van Tarkett in Clervaux (Luxemburg) en de modulaire ondervloeren worden hergebruikt.  

 

Marcel Eslinghorst, directeur bij Trompetty:

 

“Wat Tarkett met vinyl kan doen, het hergebruik ervan, heb ik nog niet eerder in de markt gezien. Machtig mooi. De GGD en zijn hoofdaannemer kijken daar natuurlijk ook geïnteresseerd naar. Als je een product, dat vroeger gewoon werd weggegooid, ineens kunt hergebruiken, dan werk je minder vervuilend.”  

 

 

DSC04471covid_amersfoort

 

Marco van Bergen, Manager ReStart Program bij Tarkett:

 

“Met deze projecten laten we zien snel stappen te kunnen maken in onze duurzame manier van werken. Bij het aannemen van de opdracht, een paar jaar geleden, was hergebruik van de vloeren nog niet eens ingecalculeerd. Dat dit ons lukt bewijst hoe snel wij nieuwe oplossingen kunnen realiseren. De eerste pilots hebben we nu succesvol afgerond en we kijken ernaar uit om nog meer vloeren van grote locaties opnieuw te gebruiken.”  

 

IMG_7768covid_amersfoort
DSC04425covid_amersfoort
DSC04401covid_amersfoort
DSC04387covid_amersfoort
DSC04410covid_amersfoort
DSC04430covid_amersfoort
DSC04468covid_amersfoort
DSC04443covid_amersfoort
DSC04449covid_amersfoort

Meer informatie?

We zijn het er allemaal over eens dat het recyclen van veilige materialen een goede zaak is. Wilt u meer informatie over ons terugname- en recyclingprogramma ReStart®? Bezoek gerust onze ReStart®-pagina of neem contact met me op.

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Milan design week 2019: ontelbare hoogtepunten

Als er één plek is waar design en innovatie samenkomen, dan is het wel Milan Design Week in Milaan. Dit event, de grootste van haar soort, geeft ...

LEES MEER

Een nieuw kantoor met een duurzame, circulaire vloer

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) is een Regionale Uitvoeringsdienst op het gebied van omgevingsrecht en werkt in opdracht van ...

LEES MEER
Nieuwsbrief