Een nieuw kantoor met een duurzame, circulaire vloer

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) is een Regionale Uitvoeringsdienst op het gebied van omgevingsrecht en werkt in opdracht van de Friese gemeenten, de provincie Friesland en Wetterskip Fryslân. Dagelijks zetten zij zich in voor een betere en veilige leefomgeving in de provincie Friesland. Dit doen zij onder meer door het schrijven van vergunningen, het houden van toezicht bij bedrijven en eventuele handhaving. De specialisten van de FUMO geven daarnaast advies op het gebied van licht, geluid, trillingen, bodem, energie, externe veiligheid en juridische zaken.
Het kantoorgebouw van de FUMO ligt vlak bij de haven van het Friese Grou. Medio 2013 is de regionale uitvoeringsdienst in het gebouw getrokken met minimale, cosmetische aanpassingen. Daardoor beschikte de organisatie weliswaar over een kantoor voor alle medewerkers, maar sloot deze niet volledig aan bij de duurzame kernwaarden van FUMO.

Toe aan vernieuwing. De keuze viel op een circulaire vloer

Vanwege de snelle ingebruikname destijds, voldeed het pand – een voormalig gemeentehuis – niet aan de hedendaagse vereisten van een kantoor. Veel van het meubilair werd hergebruikt en ook de voormalige tapijttegels bleven liggen – alles verkeerde nog in een prima staat. Desalniettemin besloot de FUMO om op zoek te gaan naar verandering. Een nieuw interieur dat fris oogt, uitstraalt waar de FUMO voor staat en voldoet aan de huidige eisen van een kantoorruimte. Verder ging de voorkeur ook uit naar een circulaire vloer.

FUMO kiest voor duurzame DESSO tapijttegels en Tarkett loose-lay pvc-vloeren
Om het pand aan de J.W. de Visserwei in Grou tot in detail van een grootschalige renovatie te voorzien, heeft de FUMO de hulp ingeschakeld van interieurarchitect Dick de Jong. 

“In eerste instantie wilden we een deel van de vloer hergebruiken omdat circulariteit volledig aansluit bij de organisatie. Toch merkten we dat dat niet de gewenste uitstraling opleverde. We vroegen ons af wat er goed uitziet en tegelijkertijd verantwoord is.”
- Dick de Jong, interieurarchitect bij Dick de Jong

Daarom namen Dick de Jong en de FUMO een rigoureus besluit: alles wat aangevoerd wordt voor de inrichting van het pand, moet ook weer circulair afgevoerd kunnen worden. Een belangrijke motivatie voor de regionale uitvoeringsdienst, maar tegelijkertijd ook een extra uitdaging. Dick de Jong: “Zoiets maakt de keuze voor leveranciers beperkter, niet iedereen kan zo’n garantie bieden. Onze keuze is daarom gevallen op Tarkett. Ze zijn transparant in de oorsprong van alle producten en kunnen oude tapijttegels en loose-lay pvc recyclen en opnieuw inzetten via het ReStart®-programma.”

Coronaproof vloerenplan

Toen de plannen voor de herinrichting eenmaal gereed waren, werd alles opgeschud door de coronapandemie. Veel mensen werkten vanwege de geldende maatregelen vanuit huis en de functie van het kantoor kwam nader onder de loep te liggen. Dick van der Graaf, Sales Director Business Carpets bij Tarkett, licht toe: “We zien dat veel organisaties zoeken naar nieuwe invullingen voor hun kantoorruimte. Nu het personeel veelal vanuit huis werkt, zijn ze op zoek naar verbinding wanneer ze naar kantoor gaan. Het interieur moet daar een weerspiegeling van zijn, met de bijbehorende anderhalve meter afstand in een coronaproof vloerenplan.”
Die zogeheten ‘nieuwe realiteit’ is ook doorgevoerd bij de nieuwe indeling van het FUMO-kantoorpand. Compleet met coronaproof vloerenplan waarbij in totaal ruim 2.500 vierkante meter aan vloeroppervlak is vervangen; 2.000 vierkante meter aan DESSO Linon tapijttegels en 500 vierkante meter aan iD Inspiration loose-lay pvc. 

“Vanwege het advies om anderhalve meter afstand te bewaren, hebben we gewerkt met verschillende vlakken die de juiste afstand visualiseren. Een combinatie tussen tapijt en pvc-stroken in verschillende tinten zorgt voor optische verschillen; hard en zacht. Daardoor is het voor iedereen eenvoudig om zich aan social distancing te houden.  Het tapijt wordt zo niet alleen esthetisch ingezet, maar structureert ook de ruimte.”                         - Dick de Jong, interieurarchitect bij Dick de Jong 

FUMO kiest voor duurzame DESSO tapijttegels en Tarkett loose-lay pvc-vloeren

Een tweede leven met ReStart®

Vanwege het doel om alle ingevoerde materialen ook weer circulair te verwerken, hebben de FUMO en de interieurarchitect gekozen voor het ReStart®-programma van Tarkett. Hierbij wordt het linoleum en snijafval van vinyl met big bags verzameld en verwerkt door Tarkett. De toegepaste loose-lay pvc-stroken zijn volledig ReStart® ready en in de toekomst volledig te recyclen bij Tarkett. De oude tapijttegels worden met behulp van rollerdocs verzameld en gaan vervolgens naar het Carpet Recycling Center in Waalwijk. Daarna worden de verschillende onderdelen gescheiden van elkaar. Het garen wordt bijvoorbeeld bij de garenfabrikant gedepolymeriseerd om er nieuw garen van te maken. Om vervolgens de cirkel te sluiten, wordt dit garen daarna gebruikt in de nieuwe tapijttegels van Tarkett. De overige materialen, zoals linoleum en pvc, gaan naar andere recyclinglocaties van Tarkett.

FUMO kiest voor duurzame DESSO tapijttegels en Tarkett loose-lay pvc-vloeren

Duurzaamheid ten top met circulaire vloeren

Met de keuze voor het ReStart®-programma kan de FUMO de gestelde circulariteitsdoelen rondom materiaalgebruik halen. De oude tapijttegels van het kantoorpand worden namelijk gerecycled tot grondstoffen en verwerkt in nieuwe producten. Zo is de organisatie ervan verzekerd dat er geen afval wordt geproduceerd bij het vernieuwen van hun vloerenplan. Daarnaast kunnen alle nieuwe tapijttegels en loose-lay pvc-stroken bij een eventuele volgende renovatie opnieuw verwerkt worden via het ReStart®-programma van Tarkett. Op die manier is er sprake van een volledig circulaire vloer.
Jaap Middel, Communicatieadviseur bij de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing: “We zijn heel erg blij met deze samenwerking om een nog duurzamer kantoorpand te realiseren. Met behulp van het ReStart-programma weten we zeker dat onze oude vloer opnieuw wordt ingezet en onze huidige vloer aansluit bij de missie van onze organisatie.”

ReStart® in de praktijk 

Ook interesse in een circulaire vloer? Lees hier hoe ook andere klanten gebruik maken van het ReStart-programma van Tarkett.

 

Dick van der Graaf

Geschreven door

Dick van der Graaf

In mijn rol als Director Business Carpets bij Tarkett ben ik dagelijkse bezig met de vraag wat zich in een ruimte afspeelt. Een goed interieur in kantooromgevingen en binnen het onderwijs (Universiteit, HBO en MBO) kan helpen bij het verbeteren van welzijn, de concentratie, het humeur, de creativiteit en de productiviteit. Ik denk graag met u mee hoe een goed ontwerp en de juiste materiaalkeuze de gezondheid en het welzijn van mensen ondersteunen. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31(0)6-20247812 / Dick.vanderGraaf@tarkett.com

Lees ook

Gefaseerd overstappen naar een circulaire economie met het massabalans principe

Over de hele wereld worden er miljoenen producten geproduceerd van fossiele grondstoffen. Fossiele stoffen zijn stoffen zoals olie, gas of kolen en ...

LEES MEER

5 redenen waarom een Tarkett PVC-vloer duurzaam is

Als u op zoek gaat naar een nieuwe vloer, beperkt u met bewuste keuzes de milieu-impact én bespaart u op de kosten. Een PVC-vloer is zo’n bewuste ...

LEES MEER
Nieuwsbrief