Duurzaamheid

Circulaire economie toegepast: een aantal voorbeelden uit de praktijk

Circulaire economie biedt niet alleen op landelijk, maar ook op bedrijfsniveau kansen. Veel bedrijven passen de elementen van de circulaire economie al toe in hun dagelijkse activiteiten. In dit artikel delen we een aantal inspirerende voorbeelden van ondernemingen die ook nadenken over hoe gebruikte materialen terugkomen. 

 

NAÏF

NAÏF ontwikkelt natuurlijke cosmeticaproducten en heeft als visie dat u als consument bij het kopen van cosmeticaproducten ‘naïef’ wilt kunnen kiezen voor een product. Het bedrijf gebruikt kalk ter vervanging van microplastics in hun gezichtsscrub. Kalk is namelijk wel vriendelijk voor het milieu. De korrels verdwijnen in het doucheputje. worden vervolgens opnieuw uit het water gefilterd en toegepast in de scrub. Een circulair proces.

 

Wolford 

Wolford is een internationaal luxemerk in de panty-, kousen- en ondergoedindustrie. In 2018 bracht het zijn eerste Cradle to Cradle®-collectie op de markt. In 2020 volgde een nieuwe: The Aurora Collection, waarvan alle producten Cradle to Cradle gold-gecertificeerd zijn.

In de panty’s is onder meer ECONYL® gegenereerd garen verwerkt. Dit is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan, restjes stof, tapijtafval en industrieel plastic. Afgedragen en kapotte kledingstukken uit de collectie mogen terug naar Wolford. Daar worden ze gecomposteerd tot biogas en vervolgens verwerkt in het productieproces voor nieuwe producten.

 

MUD Jeans 

Een ander goed voorbeeld is te vinden bij MUD Jeans. Voor een klein bedrag per maand kunnen consumenten jeans leasen. Dit zijn jeans die na gebruik ingeruild worden voor een nieuwe. Al bij het ontwerpproces houdt MUD Jeans rekening met recycling. Bovendien worden versleten exemplaren altijd hergebruikt voor nieuwe.

 

Hydro - Pole Products

Hydro - Pole Products levert sinds 2011 aluminium lichtmasten die gecertificeerd zijn met Cradle to Cradle Certified® zilver. De lichtmasten worden aan het einde van hun levensduur verzameld en volledig gestript. Daarna worden alle onderdelen teruggebracht in de technische kringloop.

Het omsmelten van de aluminium lichtmasten, het extruderen van de billets in buizen en de productie van nieuwe lichtmasten vindt allemaal lokaal plaats op de eigen locatie in Drunen. De restmaterialen die Hydro niet kan verwerken, worden terug in de keten gebracht door een afvalverwerking specialist.

Leestip: 5 tips voor iedereen die circulair wil ondernemen.

 

Circulaire samenwerkingen van Tarkett

Circa 100 ton CO₂-uitstoot bespaard door het recyclen van gebruikte vinylvloeren. 15.000 vierkante meter vinylvloeren kregen een tweede leven. En dankzij ReUse konden tapijttegels worden hergebruikt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de resultaten die Tarkett behaalt met circulaire projecten in samenwerking met ReStart®-partners.

Ontdek onze circulaire projecten 🡪

 

‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als waardevolle grondstof beschouwd waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken.”
 - Marco van Bergen, Manager ReStart Programme

 

De weg naar een circulair economisch model 

Bij Tarkett werken we met partners samen om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en een verschuiving naar een circulair economisch model te realiseren. ‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als waardevolle grondstof beschouwd, waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken. Onder meer door ons ReStart®- inzamelingsprogramma willen we zorgen voor een circulair systeem binnen onze organisatie en daarbuiten.

Ontdek ReStart® 

Werken met afval- of materiaalstromen buiten uw bedrijf

Afval- of materiaalstromen van bedrijven uit andere markten kunnen als grondstof dienen voor de eigen productie. Bij Tarkett passen we dit op diverse manieren toe.

Kalkafval
In onze EcoBase®-tapijtruggen gebruiken we kalkafval. Dit is afkomstig van waterzuiveringsbedrijven en wordt hergebruikt als grondstof bij de productie van DESSO tapijt.

Dennenhars
Een andere ontwikkeling voor onze DESSO EcoBase®-tapijtrug is de recente vervanging van een van de ingrediënten. Het biobased ingrediënt dennenhars is hiervoor in de plaats gekomen, een grondstof afkomstig uit de Scandinavische papierindustrie. Door deze grondstofwijziging (die slechts 5% betrof) hebben we een 20% lagere CO2-voetafdruk gerealiseerd.

Ashopen
Voor onze PVC-vloeren zijn we in 2021 een samenwerking aangegaan met milieubedrijf Ragn-Sells, om de Estlandse ashopen tegen 2025 om te vormen tot een koolstof-negatieve grondstof.

Samenwerken is van het grootste belang

Het denken buiten de keten om en het omarmen van ideeën van andere bedrijven leiden tot een meer circulair systeem, mogelijke kostenbesparing, bescherming tegen de veranderlijkheid van de markt én het aanboren van nieuwe markten en doelgroepen. Samenwerken is dus van het grootste belang én kan deuren openen die anders gesloten blijven.

Wilt u meer weten over onze duurzaamheidsdoelstellingen of heeft u andere vragen over het thema circulariteit voor uw bedrijf? Neem contact op via ons contactformulier.

 

Meer informatie?

Meer weten over ReStart® of het Carpet Recycling Centre van Tarkett

 

Marco van Bergen

Geschreven door

Marco van Bergen

Manager ReStart programma

Lees ook

5 tips voor iedereen die circulair wil ondernemen

Onze lineaire economie is al lange tijd niet houdbaar. In dit systeem worden namelijk grondstoffen verzameld, omgevormd tot producten en vervolgens ...

LEES MEER

In 10 stappen hoger op de circulaire ladder

Hoe hoger bedrijven op de zogenoemde ‘R-ladder’ komen, hoe lager het grondstofgebruik. Deze ladder, beter bekend als het 10R circulariteitsmodel, ...

LEES MEER
Nieuwsbrief