Duurzaamheid

Circulaire economie toegepast: een aantal voorbeelden uit de praktijk

Circulaire economie biedt niet alleen op landelijk maar ook op bedrijfsniveau kansen. Al veel bedrijven passen de elementen van circulaire economie toe in hun dagelijkse activiteiten. In dit artikel delen we een aantal voorbeelden met u ter inspiratie.

 

Een aantal inspirerende cases

Wolford is een internationaal luxe premium merk, in de panty-, kousen- en ondergoedindustrie.  In 2018 bracht Wolford zijn eerste Cradle to Cradle collectie op de markt. In 2020 volgde een nieuwe collectie: The Aurora Collection. Alle producten in de Aurora-collectie zijn Cradle to Cradle gold-gecertificeerd. Voor de panty’s is gebruikgemaakt van onder meer Econyl®; een soort nylon gemaakt van gerecyclede oceaanvisnetten en ander nylonafval. Afgedragen en kapotte kledingstukken uit de collectie mogen terug naar Wolford. Daar kunnen ze worden gecomposteerd tot biogas, wat vervolgens gebruikt wordt in de productiefaciliteiten van Wolford.

 

MUD Jeans past circulaire principes toe

Een ander goed voorbeeld van het toepassen van de circulaire principes is te vinden bij MUD Jeans. Voor € 9,95 per maand kan bij hen jeans geleased worden, die na gebruik ingeruild wordt voor een nieuwe. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met recycling en versleten exemplaren worden hergebruikt tot nieuwe. 

 

De Hydro - Pole Products passen uitstekend in een circulaire economie.  

Hydro - Pole Products levert sinds 2011 aluminium lichtmasten, die gecertificeerd zijn met Cradle to Cradle Certified™ zilver. De lichtmasten worden aan het einde van hun levensduur verzameld en volledig gestript. Vervolgens worden alle onderdelen teruggebracht in de technische kringloop. Het omsmelten van de aluminium lichtmasten, het extruderen van de billets in buizen en de productie van nieuwe lichtmasten vindt allemaal lokaal plaats op de eigen locatie in Drunen. De restmaterialen die Hydro niet kan verwerken, worden terug in de keten gebracht door een afvalverwerking specialist.

 

Ikea - ReStart helpt ons en partners naar een circulaire economie. 

We hebben 10.000 m2 aan gebruikte vinylvloeren uit het warenhuis teruggewonnen via ons ReStart®-programma. In totaal heeft dit project naar schatting bijna 100 ton CO2-uitstoot bespaard. Dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 die wordt opgevangen door 5.500 zaailingen van bomen die gedurende 10 jaar zijn gekweekt.*

(*Berekend met behulp van de calculator https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator)

 

Tarkett, Borrenbergs en De Meeuw - samenwerken richting een gesloten kringloop

De Meeuw is een industrieel bouwbedrijf. Zij produceren modulaire units en werken al geruime tijd samen met de vloerenleverancier Tarkett. Dat doen ze in combinatie met de firma Borrenbergs, die de stofferingen aanbrengt. Samen zorgen we dat producten aan het einde van de levensduur teruggaan naar de verschillende ReStart-centra.

 

Bekijk hier de video over de samenwerking tussen Tarkett, Borrenbergs en De Meeuw.

 

Tarkett sluit de kringloop met 9 recyclingcentra

IN_CarpetRecyclingCentreWaalwijk_003

Bij Tarkett werken we met partners samen om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en een verschuiving naar een circulair economisch model te realiseren. ‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als een waardevolle grondstof beschouwd, waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken. Onder meer door ons ReStart®- inzamelingsprogramma willen we zorgen voor een circulair systeem binnen onze organisatie en daarbuiten.

 

We willen de cirkel van afval sluiten, natuurlijke hulpbronnen behouden en de ecologische voetafdruk verminderen 

 

We hebben 9 speciale recyclingcentra over de hele wereld. Hiermee hebben we in de afgelopen 10 jaar al meer dan 109.000 ton vloeren verzameld in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. Eén van onze recyclingcentra is het unieke Carpet Recycling Centre in Waalwijk. Hier kunnen de twee hoofdzakelijke componenten van tapijttegels – garen en tapijtrug – gescheiden worden. De grondstoffen die hieruit voorvloeien zijn van hoge kwaliteit en bruikbaar voor nieuwe tapijtcollecties.

 

Ook buiten uw keten om kunt u samenwerkingen aangaan

Afval- of materiaalstromen van bedrijven uit andere markten kunnen bijvoorbeeld als grondstof dienen voor de eigen productie. Een goed voorbeeld hiervan is de kalk die gebruikt wordt in onze eigen EcoBase® tapijtruggen. Dit kalkafval is afkomstig van waterzuiveringsbedrijven en wordt hergebruikt als grondstof bij de productie van DESSO tapijt. Naast dit duurzame initiatief zijn we onlangs tevens een nieuwe samenwerking aangegaan met milieubedrijf Ragn-Sells, om de Estlandse ashopen tegen 2025 om te vormen tot een koolstofnegatieve grondstof voor onze pvc-vloeren

‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als een waardevolle grondstof beschouwd waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken.

 

Kalk als vervanger van microplastics

aquaminerals4

Een ander voorbeeld van een bedrijf waaraan kalk wordt geleverd is NAÏF. Het bedrijf ontwikkeld natuurlijke cosmeticaproducten en heeft als visie dat u als consument bij het kopen van cosmeticaproducten ‘naïef’ wilt kunnen kiezen voor een product. NAÏF gebruikt de kalk om in hun scrub toe te voegen en vervangen de microplastics die vaak gebruikt worden in scrubs. Kalk is namelijk wel vriendelijk voor het milieu. Immers, verdwijnt het in het doucheputje, dan worden de korrels opnieuw uit het water gefilterd en weer toegepast in de scrub. Een circulair proces.

Het denken buiten de keten en het omarmen van ideeën van andere bedrijven kan leiden tot een meer circulair systeem, kostenbesparing, bescherming tegen veranderlijkheid én het aanboren van nieuwe markten.

 

Het denken buiten de keten om en het omarmen van ideeën van andere bedrijven leiden tot een meer circulair systeem, kostenbesparing, bescherming tegen de veranderlijkheid van de markt én het aanboren van nieuwe markten en doelgroepen. Samenwerken is dus van het grootste belang én kan deuren openen die anders gesloten blijven. 

 

Meer informatie?

Meer weten over ReStart® of het Carpet Recycling Centre van Tarkett

 

Marco van Bergen

Geschreven door

Marco van Bergen

Manager ReStart programma

Lees ook

Kalk wordt geupcycled in tapijt. Hoe is dit tot stand gekomen?

Eén van onze zeer gewaardeerde leveranciers is AquaMinerals. Zij leveren ons de kalkkorrels die een belangrijke grondstof zijn voor de ...

LEES MEER

Recyclen, upcyclen, downcyclen of hergebruiken: wat zijn de verschillen?

Grondstofbronnen zijn eindig en dat einde is in veel gevallen helaas niet ver weg. Daarom moeten we verantwoordelijk omgaan met materialen. Dit kan ...

LEES MEER
Nieuwsbrief