Design

Milan design week 2019: ontelbare hoogtepunten

 Als er één plek is waar design en innovatie samenkomen, dan is het wel Milan Design Week in Milaan. Dit event, de grootste van haar soort, geeft designers en bedrijven/merken de mogelijkheid zich te onderscheiden met uitdagende, innovatieve en inspirerende ontwerpen. Hoewel een week te kort is om alle hoogtepunten te zien, sprong een aantal installaties er tussenuit die wat ons betreft niet onvermeld mogen blijven.

Milan Design Week is veel meer dan alleen een ‘standaard’ event. Elk jaar in april verandert Milaan in één grote verzameling aan artistieke en innovatie exposities, waar nieuwe trends binnen de architectuur en design gepresenteerd worden, vaak tot uiting gebracht in ‘over-the-top’-installaties die bezoekers inspireren en enthousiasmeren. Door de hele stad heen zijn er honderden locaties waar bezoekers zich kunnen vergapen aan allerlei innovatieve en inspirerende installaties. Hieronder een aantal hoogtepunten die ons opvielen.

 

INGETOGEN MAAR WEL UITGESPROKEN

Tijdens de editie van 2019, viel op dat de nadruk lag op ingetogen ontwerp en uitgesproken, fluorescerende kleuren. Ondanks de schijnbare tegenstelling, wisten de exposanten tijdens de Design Week een prachtig geheel te creëren, met als resultaat een zeer hoge kwaliteit aan installaties.

Waar in voorgaande jaren vaak de nadruk lag op ‘over-the-top’-installaties, daar zag ik nu meer een trend richting het benadrukken van kwaliteit, design en architectonische bouwvormen. Het resultaat hiervan was een groot aantal prachtige exposities die ‘Instagram-waardige’ beelden opleverden en design naar een hoger niveau tilden.

 

MASTERLY THE DUTCH

Ook Nederlandse ontwerpers en bedrijven profileren zich volop tijdens Milan Design Week. In het Palazzo Francesco Turati, een prachtig neorenaissance paleis in het hart van de stad, smelten historie en modern design samen tijdens Masterly the Dutch.  

Nederlands design werd hier op een prachtige manier gecombineerd met klassiek Italiaanse bouwkunsten, waarbij verschillende stijlen en ideeën vloeiend in elkaar overliepen als een prachtig, samenhangend geheel.

 Screenshot_21 (2)

VAN MOOOI TOT VERSACE

Eén van de beste voorbeelden van een expositie die verrast en innovatie vermengt met design was ‘A Life Extraordinary’ van Moooi. Waar de ontwerpen van Marcel Wanders vaak bekend staan om haar overdadige karakter, daar viel de expositie in Milaan vooral op door het ingetogen karakter. De grote ruimte had een geweldige uniforme uitstraling en als bezoeker viel je, door de vele innovatieve elementen, zoals een ‘zingende kandelaar’, van de ene in de andere verbazing.

Daarnaast kwam de trend van fluorescerende en opvallende kleuren goed tot uiting bij de installatie van Versace, waarbij volop gebruik werd gemaakt van een overdaad aan kleur, gecombineerd met architectonische vormen en uitgesproken designs van meubels.

 

ROSANNA ORLANDI

Tijdens Milan Design Week mag natuurlijk ook een bezoek aan de galerij van Rossana Orlandi niet ontbreken. Als één van de meest invloedrijke galeriehouders in Milaan, wordt er elk jaar reikhalzend uitgekeken naar de ontwerpen en statements die getoond worden in haar galerie.

Ook dit jaar wist zij de ogen op zich gericht te krijgen, met als extra expositie ‘Guiltless plastic’, waarbij ontwerpers uitgedaagd werden oplossingen te bedenken voor het probleem van plastic vervuiling.

 

DYNAMISCH EN INTERACTIEF: PRECIOSA LIGHTNING

Eén van de installaties waarbij het sfeerbeeld van de Milan Design Week goed naar voren kwam, was die van Preciosa Lightning. Met ‘Joy, Life & Light’, wisten zij hun visie, waarbij mensen verbonden worden door licht, op een prachtige manier uit te beelden.

Bezoekers van de installatie werden door een ‘Carousel of Light’ geleid, waarbij zij gestuurd werden door het licht, dat oplichtte wanneer je door de installatie wandelde, terwijl de lichten dimden wanneer je verder ging op je reis.

Deze installatie wist perfect interactie, vormen en licht te combineren, wat je als bezoeker echt het idee gaf dat je onderdeel was van de installatie. 

 

TARKETT FORMATIONS

Ook met Tarkett waren we dit jaar, voor het eerst met een eigen installatie, vertegenwoordigd op de Milan Design Week. Samen met het gerenommeerde Zweedse Note Design Studio presenteerden we ‘Formations’: een expositie waarbij we, dankzij gebruik van architectonische bouwvormen, de conventies van kleur, design en vormen ter discussie stelden.

Formations verbond historisch en modern, dankzij het innovatieve gebruik van materialenin een prachtige, historische setting. De installatie paste perfect in het algemene sfeerbeeld van Milan Design Week, waar uitgesproken design gepaard ging met ingetogenheid en rustige vormen.

 

tarkett_formations_salone_19-PRESS_0011_web_sRGB

EERSTE INDRUK TELT!

De nadruk lag op inspireren, met het product iQ Surface als uitgangspunt en waarbij vorm en functie in elkaar opgingen. Naamsbekendheid creëren was een belangrijk onderdeel van ‘Formations’, dat volgens Frame Magazine goed tot uiting kwam door de opvallende tassen , die als onderdeel van de expositie zichtbaar waren door de hele stad.

De samenwerking met Note Design zorgde verder voor een andere benadering van het gebruik van materialen. In plaats van de vloer alleen te zien als een horizontaal product, werd iQ Surface in Milaan gebruikt als design product, gebruikt in meerdere vormen en zelfs in meubels!

 

"Tarkett certainly took to heart the fact that you don’t get a second chance to make a great first impression. Formations, the installation they conceived alongside Note Design Studio, is a case study in checking every box – and then some – with both efficiency and gusto". - FRAME (read more)

 

 

MEER DAN OOIT, BETER DAN OOIT

Milan Design Week van 2019 was, wat mij betreft, een evenement waar oud en nieuw samenkwamen en de kwaliteit van de exposanten een hoger niveau haalde dan ooit tevoren. De nadruk lag vooral op inspireren, ingetogen ontwerpen die prachtig overvloeiden in uitgesproken en kleurrijke designs.

Deze editie van dit event liet een verschuiving zien van schreeuwerig design, naar uitgesproken ontwerpen met veel (fluorescerend) licht en prachtige architectonische vormen.

Meer dan ooit was Milan Design Week een evenement waar het volle potentieel van design en de rol die ontwerp kan spelen in het dagelijks leven duidelijk naar voren kwam. Een mooie voorbode dus van wat er ons komend jaar allemaal te wachten .

 

BENIEUWD NAAR ONS NIEUWE PRODUCT IQ SURFACE?

 

Deze nieuwe collectie lanceren wij in juni, maar we geven u graag alvast een exclusieve sneak preview. iQ Surface is het resultaat van een samenwerking tussen Tarkett en ontwerpbureau Note uit Stockholm.  Slijtvast, veelzijdig en inspirerend: de homogene vinylvloeren van Tarkett zijn echte designmaterialen. En als ontwerpers mee aan de tekentafel zitten, ziet u pas echt hoe eindeloos creatief vinylvloeren kunnen zijn.

 

 

Tamara Dijkshoorn

Geschreven door

Tamara Dijkshoorn

Adviseur Architecten en Designers

Lees ook

Ontwerpvraagstuk: hoe ziet de school van de toekomst eruit?

Het gemiddelde schoolgebouw heeft er lange tijd hetzelfde uitgezien. Er is bijna een eeuw lang aan de binnenkant weinig veranderd. Nu technologie een ...

LEES MEER

2019: een jaar vol vernieuwing!

Nu het einde van 2018 aangebroken is, is het tijd om terug te kijken maar zeker ook vooruit te blikken. 2019 belooft een spannend jaar te worden, ...

LEES MEER
Nieuwsbrief