Duurzaamheid

Dutch Overshoot Day al op 1 april – helaas geen grap

Elk jaar komt er een punt waarop de mensheid de natuurlijke hulpbronnen van de planeet sneller verbruikt dan dat de aarde ze kan regenereren. Dit kritieke moment staat bekend als de ‘Earth Overshoot Day’. Voor Nederland is dat moment dit jaar zelfs op 1 april al aangebroken. Dit betekent dat vanaf die dag Nederland meer gebruikt aan grondstoffen en meer uitstoot aan broeikasgassen dan wat de aarde in één jaar kan compenseren. Dit is een alarmerende indicatie van de grootte van onze ecologische voetafdruk.

Press Release Dutch Overshoot Day 2024 - Earth Overshoot Day

 

Het concept van Earth Overshoot Day is een krachtig instrument om de aandacht te vestigen op de ecologische crisis waar we ons in bevinden. Het dwingt ons om na te denken over onze consumptiepatronen en de impact ervan op de planeet. Nederland, een land dat vaak wordt geprezen om zijn vooruitstrevende beleid op het gebied van duurzaamheid, wordt ook geconfronteerd met de harde realiteit van overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

 

Nederland, een land dat vaak wordt geprezen om zijn vooruitstrevende beleid op het gebied van duurzaamheid, wordt ook geconfronteerd met de harde realiteit van overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

 

Het is tijd om actie te ondernemen en onze verantwoordelijkheid te nemen om de planeet te beschermen.

Deze overschrijding van de Earth Overshoot Day heeft verstrekkende gevolgen. Het leidt tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen, verlies van biodiversiteit, ontbossing, bodemdegradatie en klimaatverandering. Het zijn problemen die niet alleen verre toekomstige generaties treffen, maar nu al hun tol eisen door extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en verlies van habitat voor planten en dieren.

 

Country Overshoot Days 2024 - Earth Overshoot Day

 

De urgentie van dit probleem kan niet genoeg worden benadrukt. En toch gaven Nederlandse consumenten in 2023 weer meer uit dan het jaar ervoor. Zo maakte Thuiswinkel onlangs bekend dat we voor € 34,7 miljard online hebben uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. 2022. Het aantal online aankopen is gestegen met 1% naar 365 miljoen (Chinese webshops laten de grootste groei zien). Als we doorgaan op ‘deze voet’ van overmatig gebruik en uitbuiting van de planeet, zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

Maar te midden van deze sombere realiteit is er nog steeds hoop. We hebben de kracht om verandering teweeg te brengen en een duurzamere toekomst op te bouwen.

 

Oproep tot actie: samen werken aan een duurzame toekomst

De transformatie naar een duurzame en CO2-neutrale wereld is haalbaar. Wat kunnen we doen? Hier zijn enkele tips om onze impact te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere wereld:

 

a piece of paper that says every day is earth day

 

  •  Verklein je ecologische voetafdruk: Neem bewuste beslissingen over je consumptiegedrag. Koop minder, kies voor duurzame en tweedehands producten en verminder verspilling. Benieuwd wat voor impact jij momenteel maakt op de Aarde? Bereken jouw ecologische voetafdruk.
  • Energiebesparing: Verminder je energieverbruik door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, energiezuinige apparaten te gebruiken en je huis of gebouw goed te isoleren.
  • Duurzame mobiliteit: Gebruik vaker de fiets, het openbaar vervoer of overweeg elektrische voertuigen om je CO2-uitstoot te verminderen.
  • Eet lokaal en seizoensgebonden: Kies voor voedsel dat lokaal geproduceerd is en in het seizoen is om de ecologische impact van voedselproductie te verminderen. Verminder verder vlees en zuivel. Slechts één week zonder vlees en zuivel eten heeft al aanzienlijk impact, zoals het besparen van 193 liter water en 80 kilometer autorijden (berekend op basis van de CO2-emissiefactoren personenwagens van Milieucentraal).
  • Onderwijs en bewustwording: Informeer jezelf en anderen over de urgentie van duurzaamheid en moedig verandering aan op individueel, gemeenschaps- en beleidsniveau.

Door deze stappen te volgen en onze levensstijl aan te passen, kunnen we écht samenwerken om de Earth Overshoot Day terug te dringen en een veerkrachtigere en duurzamere toekomst te creëren voor de generaties die nog komen. Het is tijd om actie te ondernemen en onze verantwoordelijkheid te nemen om niet alleen de planeet, maar ook onszelf te beschermen.

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Earth Overshoot Day was dit jaar eerder dan ooit. Tijd voor actie!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2019 is al eind juli. Tijd voor verandering!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ ...

LEES MEER
Nieuwsbrief