Duurzaamheid

Earth Overshoot Day was dit jaar eerder dan ooit. Tijd voor actie!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ verbruikt hebben van wat de aarde in een jaar kan produceren. Daarna overschrijden we haar natuurlijke hulpbronnen en teren we in op haar reserves: we kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien en we stoten meer CO2 uit dan de aarde kan absorberen. Zo’n vijftig jaar geleden kon de natuur zichzelf nog herstellen om onze menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren ’70 niet meer.

Er is veel verschil tussen wat een land aan grondstoffen bezit en verbruikt, en wat de ecologische voetafdruk daardoor is. Zo’n 80% van de landen consumeert meer dan ze zelf kunnen produceren.  Zo consumeren Japanners ieder jaar maar liefst 7 keer de oppervlakte van Japan. Als heel de wereld zich zou gedragen zoals Japan, zou Earth Overshoot Day op 10 mei vallen, bij Mexico op 29 augustus en in het geval van de consumptie van Qatar al op 9 februari! Ook Nederland en België staan vrij ‘hoog’.  Als iedereen zou leven zoals Nederland, zou Earth Overshoot Day dit jaar al op 14 april geweest zijn. En voor België zelfs al op 2 april…


Earth Overshoot Day is vroeger dan ooit!

Dit jaar viel Earth Overshoot Day wereldwijd op woensdag 1 augustus, wat betekent dat we dit jaar 1,7 aardes nodig hebben om aan de huidige consumptie in een jaar te voldoen. En omdat de wereldbevolking nog steeds groeit, zijn dat naar verwachting twee aardes in 2050. De afgelopen jaren viel Earth Overshoot Day op de volgende dagen:

  • 2014: 19 augustus
  • 2015: 13 augustus
  • 2016: 8 augustus
  • 2017: 2 augustus

Earth Overshoot Day viel dit jaar dus eerder dan ooit. Vanaf nu ‘lenen’ we al natuurlijke eigendommen van 2019. Ter vergelijking, in 1987 lag de datum op 19 december, in 2009 op 25 september. Er moet dus iets veranderen!

 Overshoot Day 2

Bron: https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

 

Cradle to Cradle®

Bij Tarkett vinden we  Cradle to Cradle® erg belangrijk, wat verder gaat dan wat de meeste mensen verstaan onder duurzaamheid. Deze visie maakt vooruitgang van bedrijven en mensen mogelijk en houdt daarbij rekening met het kwetsbare ecosysteem en de eindige bronnen van deze planeet. De drie wereldwijde problemen waar we voor staan, worden aangepakt: toxiciteit van materialen, klimaatverandering en schaarste van grondstoffen. De vijf criteria waaraan Cradle to Cradle®-bedrijven moeten voldoen, zijn gezonde materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek. Cradle to Cradle® draagt positief bij aan het verlaten van de datum van Earth Overshoot Day. 

 

5 tips tegen klimaatverandering

De Cradle to Cradle® principes kan iedereen toepassen, zowel bedrijven als consumenten. Daarom geven we u graag een aantal tips, zodat ook u een steentje bij kunt dragen aan het naar achteren schuiven van de Earth Overshoot Day in 2019. Want als we Earth Overshoot Day ieder jaar minstens vijf dagen uit kunnen stellen, hebben we in 2050 maar één planeet nodig om te leven!

  • Door zoveel mogelijk te recyclen en te hergebruiken, verminderen we de uitputting van de natuurlijke bronnen van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plastic tasjes. Zorg dat u altijd een tas van huis meeneemt, zodat u in een winkel geen tas meer aan hoeft te nemen. Ook is het goed om spullen die u niet meer gebruikt naar bijvoorbeeld de kringloopwinkel te brengen.
  • Kijk bij een renovatie altijd welke producten in de huidige of een andere vorm zijn te hergebruiken. Zo voorkomt u afval en creëert u een duurzaam tweede leven. Veel organisaties verkopen geupcyclede producten. Ook kunt u zich laten adviseren door organisaties hoe u circulair kunt renoveren. Een goed voorbeeld vind ik het netwerkbedrijf New Horizon,  die de stad zien als bron. Ze beschouwen de bebouwde omgeving als hun magazijn vol bruikbare grondstoffen en ontmantelen gebouwen met behoud van de waarde van deze grondstoffen en materialen.
  • Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energie, zoals zonne-energie. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het van belang om het energiegebruik proberen te verlagen, door bijvoorbeeld het goed isoleren van uw huis, enkel overdag ruimtes te verwarmen waar u gebruik van maakt, korter te douchen, apparaten niet onnodig op stand-by laten staan en de was ophangen in plaats van in de droger.
  • Dring voedselverspilling en het eten van vlees en vis terug door vaker voor plantaardige alternatieven te gaan. Wilt u het helemaal goed doen? Op de groente- en fruitkalender ontdekt u de milieuscore van groente en fruit.
  • Kies vaker voor groene mobiliteit. Onze ecologische voetafdruk bestaat voor maar liefst 60% uit CO2-uitstoot. Door de auto en het vliegtuig te vermijden, stoot u veel minder CO2 uit. Wist u bijvoorbeeld dat 1 dag per week thuiswerken ervoor zorgt dat u 100 kilo minder CO2 uitstoot per jaar? Tevens ben ik groot voorstander van elektrisch rijden in plaats van rijden op fossiele brandstoffen. Elektrisch rijden biedt ons een schoner alternatief voor dagelijks vervoer. 

 

Omdat alle beetjes helpen, denken we graag met bedrijven en consumenten mee over recycling en andere milieuvriendelijke alternatieven. Neem hiervoor gerust contact met ons op!

 

Ralph Jorissen

Geschreven door

Ralph Jorissen

VP Tarkett Benelux

Lees ook

Earth Overshoot Day 2019 is al eind juli. Tijd voor verandering!

De onafhankelijke denktank Global Footprint Network berekent ieder jaar de Earth Overshoot Day: de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ ...

LEES MEER

Earth Overshoot Day 2021 ondanks COVID-19 toch eerder dan vorig jaar

Earth Overshoot Day 2021 is de dag in het jaar waarop we wereldwijd het ‘natuurlijk budget’ hebben verbruikt van wat de aarde in een jaar kan ...

LEES MEER
Nieuwsbrief