Duurzaamheid

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil. Tips om CO2 uitstoot te verminderen.

Maandag 8 oktober werd een klimaatrapport gepubliceerd, waarin de Verenigde Naties (VN) aangeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius stijgt tussen 2030 en 2052 als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Volgens de onderzoekers moeten landen er alles aan doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen desastreus zijn. Maar hoe kan de CO2-uitstoot worden aangepakt? Lees het in dit artikel.

 

CO2-uitstoot moet in 2030 45% lager zijn dan in 2010


Een aantal maanden geleden kwam ik een duurzaamheidsquote tegen die mij is bijgebleven. Het grootste gevaar van onze planeet is de perceptie dat iemand anders het verschil gaat maken om klimaatverandering tegen te gaan. Om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen moeten zowel consumenten, als bedrijven en overheden stappen nemen. Heleen de Coninck, één van de auteurs van het klimaatrapport, vindt dat Nederland als rijk land zelfs de ambitie moet opschroeven om tegenwicht te bieden aan landen als Mali. Nul procent CO2-uitstoot in 2050 in plaats van de nu voorgestelde verlaging van 95 procent.


Volgens het VN moet de CO2-uitstoot in 2030 45% lager zijn dan het was in 2010. Eén ding is duidelijk, en dat is dat alle zeilen bijgezet moeten worden om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden. Het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel zal bij een stijging van 2 graden zo veel meer impact hebben op onze gezondheid, veiligheid en economische welvaart.

bright-bulb-close-up-1108572

 

Tips voor bedrijven om CO2-uitstoot te verminderen


Graag delen wij hieronder een aantal tips voor bedrijven. Bedrijven kunnen door hun inkoop- en ontwerpbeslissingen een grote impact hebben op het tegengaan van klimaatverandering. Echter  kan iedereen tips tegen klimaatverandering toepassen, zowel bedrijven als consumenten.  Voor veel mensen voelt het verduurzamen van de eigen leefstijl als een druppel op een hete plaat. Echter is de wereld van iedereen en samen maken we het verschil. Tips om de eigen CO2 uitstoot te verminderen lees je in het artikel: Earth Overshoot Day


Bereken de CO2-voetafdruk (gratis)


Ontdek waar voor u de grootste CO2-uitstoot zit! CO2-uitstoot ontstaat door diverse activiteiten, bijvoorbeeld tijdens het productieproces, het verwarmen van gebouwen of zakelijk vervoer. Benieuwd waar voor u de grootste impact in zit? Het Klimaatplein heeft een gratis CO2-calculator ontwikkeld om eenvoudig te ontdekken waar en hoeveel u aan uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt.

 

CO2 zit in verschillende activiteiten van je bedrijf. Uiteraard door het verbruik van elektriciteit, water en gas, maar denk ook aan het vervoer van personen en goederen. En begin klein. Kleine beetjes tellen op!

 

Respect voor het natuurlijke kapitaal

Helaas zet de klimaatverandering ons natuurlijke kapitaal onder druk en we zijn te afhankelijk geworden van de hulpbronnen die onze planeet ons biedt. Dit jaar viel Earth Overshoot Day wereldwijd op woensdag 1 augustus, wat betekent dat we dit jaar 1,7 aardes nodig hebben om aan de huidige consumptie in een jaar te voldoen. Het natuurlijke kapitaal van de planeet beschermen houdt in dat we verantwoord omgaan met de producten en diensten die de aarde ons biedt. Lees hier een paar voorbeelden van duurzame vloeren, gemaakt van bijvoorbeeld kalkafval.

 

Investeren in groene stroom

Als je kiest voor in Nederland opgewekte groene stroom of zelf duurzame stroom opwekt, dan weet je zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. De WISE energie vergelijker laat zien of de stroom die je nu inkoopt ook wel écht groen is. Ook is het goed om het externe watergebruik te beperken, bijvoorbeeld via gesloten circuits.

alternative-energy-blur-business-1076807 

Compenseer resterende uitstoot

Klimaatverandering kan worden tegengaan door de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De mogelijk resterende uitstoot kun je met behulp van compensatieprojecten neutraliseren. Zo neem je volledige verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot en mag je je bedrijf klimaatneutraal noemen.

 

Kies zuinig in plaats van goedkoop

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kun je TCO (het totaalbedrag aan kosten voor het bezit van een product of het gebruik van een dienst gedurende de levencyclus/gebruikscyclus) voorop stellen, in plaats van de inkoopkosten. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 en kosten besparen. 

 

Circulaire economie als alternatief

Naast zuinige producten is het ook goed om circulaire producten aan te schaffen of zelfs te produceren. De wereldeconomie is gebouwd op het lineaire model van ‘kopen, gebruiken en weggooien’, dat nu wordt bedreigd vanwege de beperkte beschikbaarheid van natuurlijke bronnen. Er is een alternatief - de circulaire economie, die qua bedoeling en ontwerp een herstellend of regenererend systeem is.

 

En u hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn veel initiatieven om kennis te delen en te leren van praktijkcases. Ontdek bijvoorbeeld ‘The Ellen MacArthur Foundation’, een pionier op het gebied van circulaire cconomie. Vele onderzoeken, rapporten en guidelines over circulaire economie komen hier vandaan. Diverse rapporten en case studies zijn gratis te downloaden op de website van de Ellen MacArthur Foundation.

 

Wat is circulaire economie (VIDEO)

 

Verantwoord ondernemen. Doing Good. Together.

Het is van belang om niet enkel naar de eigen organisatie te kijken. ’s Werelds grootste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid vergen samenwerking en partnerschappen over sectoren en toeleveringsketens heen.

 

Daag je partners uit

We moeten samen de kansen aangrijpen die de circulaire economie ons biedt om zo een stap dichter te komen bij het behalen van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Vraag bijvoorbeeld uw leveranciers om besparingsmogelijkheden. Daag hen uit om met duurzame alternatieven te komen, en bespreek regelmatig nieuwe mogelijkheden of kansen voor optimalisatie, bijvoorbeeld tijdens servicebeurten.

 

Stimuleer je medewerkers

 

Stimuleer gedragsverandering bij medewerkers op een positieve manier, voor meer draagvlak in de organisatie. Wie medewerkers wil laten vergroenen, kan ze beter verleiden dan dwingen. Lees hier hoe bijvoorbeeld het Waterschap Rivierenland het aantal autokilometers wil terugdringen. 

 

Aan de slag!

Op de website van MVO Nederland wordt een handige stappenplan aangeboden voor klimaatneutraal ondernemen. In zes stappen weet je precies wat je moet doen om klimaatneutraal te worden. Ook wisselen wij als bedrijf graag met u van gedachten. Wij staan altijd open door kennisdeling of nieuwe duurzame initiatieven, dus neem gerust contact met ons op.

 

Ralph Jorissen

Geschreven door

Ralph Jorissen

VP Tarkett Benelux

Lees ook

Onze CO2 uitstoot moet verminderen! Tips om samen een wereld van verschil te maken.

Begin oktober werd een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) gepubliceerd, waarin werd aangeven dat een temperatuurstijging van 0,5 graad een ...

LEES MEER

2019: een jaar vol vernieuwing!

Nu het einde van 2018 aangebroken is, is het tijd om terug te kijken maar zeker ook vooruit te blikken. 2019 belooft een spannend jaar te worden, ...

LEES MEER
Nieuwsbrief