Circulaire economie Duurzaamheid Kantoor

Circulaire project van Nationale Nederlanden met WELL Platinum certificaat bekroond

Nationale Nederlanden (NN) heeft hoge ambities als het aankomt op gezondheid, welzijn en circulariteit. De organisatie werkt met leveranciers die zelf ook een actief duurzaamheidsbeleid hanteren. Architect Fokkema & Partners, verantwoordelijk voor het interieurontwerp, speelde een belangrijke rol bij het samenvoegen van de gezondheids- en Zero Waste ambitie en dat is niet onopgemerkt gebleven. NN heeft met het ontwerp het hoogste WELL certificaat behaald - WELL V2 Platinum. In dit artikel staan we stil bij dit mooie en duurzame project, in samenwerking met Stevens van Dijck, Architect Fokkema & Partners en de Kruijff Projectstoffering.

Circulariteit stond voorop

Het WELL-certificaat is een certificaat voor gebouwen die prioriteit geeft aan het meetbaar bijdragen aan de gezondheid van mensen. Dit dwong alle betrokkenen bij de renovatie om alle ingrepen uiterst zorgvuldig af te wegen: van het selecteren van geoogste, duurzame en non-toxische materialen tot het integreren van watertappunten, veel groen, natuurlijk daglicht (‘circadian lighting’ lampen) en een logische zonering tussen rust en dynamiek.

Bij de renovaties in Delftse Poort en Haagse Poort maakt NN zoveel mogelijk gebruik van circulaire materialen. De nieuwe werkomgevingen bestaan zelfs voor 89% uit hergebruikt materiaal. Voor de meubels en vloeren is zoveel mogelijk gekozen voor hergebruik, aangevuld met nieuwe producten die na de levensduur te recyclen zijn. Deze en andere initiatieven zorgen ervoor dat NN de CO2-uitstoot blijft verlagen.

211112_MG_9851_Lucasvanderwee

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met hergebruikprogramma

Ook bij Tarkett is circulariteit het uitgangspunt om de CO2-uitstoot te verlagen. Naast het verminderen van broeikasgassen heeft een circulaire benadering ook als doel het verkleinen van de afvalberg en het verminderen van het gebruik van nieuwe grondstoffen. Met ons hergebruikprogramma wordt de gebruiksfase van tapijttegels verlengd en wordt de CO2-voetafdruk geminimaliseerd.

Bij de Nationale Nederlanden hebben we door middel van dit programma diverse DESSO tapijttegelcollecties kunnen hergebruiken. De tapijttegels die niet geschikt waren voor hergebruik hebben we met ons terugname- en recyclingprogramma ReStart® teruggenomen om te recyclen tot nieuwe vloeren.

220224_MG_edit4746_Lucasvanderwee

211112_MG_9755_Lucasvanderwee

Levensduur verlengen met hergebruikprogramma

In de bouwsector is met een circulaire en duurzame aanpak veel klimaatwinst te behalen. Wetende dat de bouwsector goed is voor 40% van de broeikasgasemissies en 60% tot 70% van de totale afvalberg. Circulariteit is daarbij de meest efficiënte methode. Samenwerken met onder andere eindgebruikers, architecten en vloerenbedrijven/ ReStart®-partners zorgt voor een duurzamere aanpak, waarbij we verstandiger omgaan met materialen en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Ronald Geukema

Geschreven door

Ronald Geukema

Ik beheer en ontwikkel de Key-Accounts voor Tarkett in het workplace-segment in Nederland en adviseer onze klanten onder andere op het vlak van duurzaamheid, onderhoud, binnenluchtkwaliteit en design. Samenwerking staat centraal. Mijn doel is te helpen bij het creëren van inspirerende, multifunctionele en milieuvriendelijke ruimtes, die de gezondheid en het welzijn van werknemers ondersteunen. Uiteindelijk leidt dit tot meer tevreden medewerkers en een betere productiviteit. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31 651346958 / Ronald.geukema@tarkett.com

Lees ook

Dit is wat Nederlandse werknemers belangrijk vinden

Het afgelopen jaar hebben we meer vanuit huis gewerkt dan ooit te voren. Hierdoor is de cruciale rol en de waarde van het traditionele kantoor en wat ...

LEES MEER

Human Fascination: gefascineerd door de natuur (sneak preview)

Wij mensen voelen ons verbonden met de natuur. Gefascineerd en geïnspireerd door de krachtige en tegelijkertijd fragiele elementen van de natuur om ...

LEES MEER
Nieuwsbrief