Duurzaamheid

Onze CO2 uitstoot moet verminderen! Tips om samen een wereld van verschil te maken.

Begin oktober werd een  klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) gepubliceerd, waarin werd aangeven dat een temperatuurstijging van 0,5 graad een wereld van verschil maakt. We moeten er alles aan doen om het bij maximaal 1,5 graden stijging te houden om het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe kunt u de eigen CO2 uitstoot verminderen? Hier vind u 7 tips!

Actie ondernemen is noodzakelijk

Het zijn spannende tijden. Eng kun je het ook noemen. Het nieuwsbericht over het klimaatrapport van de VN op 8 oktober kwam bij velen hard binnen. Zo ook bij mij! Klimaatverandering is geen ver van onze bed show. Het is iets van nu. En van iedereen!  Er moeten nu acties worden ondernomen om de opwarming zoveel mogelijk in te perken. Dit blijkt tevens uit de uitspraak van het Haagse gerechtshof op dinsdag 9 oktober. Die beveelt de regering maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat in 2020 de CO2-uitstoot met 25 procent is gedaald. Goed nieuws!

Omwenteling in ons persoonlijk leven

Maar wat kunnen we er aan doen? Eerder publiceerde we al een artikel over de urgentie om de CO2-uitstoot terug te dringen, waarin we een aantal tips gaven voor bedrijven om hun CO2 uitstoot te verminderen. Maar Sylvain Ephimenco veronderstelt terecht in een eerder verschenen column niet alleen een ascetische sturing van overheden en bedrijven voor de komende jaren, maar óók een radicale omwenteling in onze manier van wonen, leven, eten, verplaatsen en recreëren.

 Tarkett Blog - Duurzaamheid quote Robert Swan

7 tips om de eigen CO2-uitstoot te verminderen

Een aantal maanden geleden kwam ik een duurzaamheidsquote tegen die mij is bijgebleven. Het grootste gevaar van onze planeet is de perceptie dat iemand anders het verschil gaat maken om klimaatverandering tegen te gaan.  Echter is de wereld van iedereen en samen maken we het verschil.

 

1. Begin klein. Kleine beetjes tellen op!

Voor veel mensen voelt het verduurzamen van de eigen leefstijl als een druppel op een hete plaat. Echter beginnen grote veranderingen klein en ook alle kleine veranderingen tellen bij elkaar op. Als wij samen anders naar de wereld kijken, dan gaat de wereld veranderen. Als een miljoen mensen dat doen, verandert de wereld sneller.

“Dream big. Start small. But most of all, start.

  • Simon Sinek”

 

2. Cosmetica en verzorging

In veel verzorgingsproducten zitten gassen, denk bijvoorbeeld aan luchtverfrissers en haarlak. Koop echter liever geen spuitbussen, maar alternatieven zonder drijfgassen. Bijvoorbeeld met een milieubesparend spraysysteem (Driven-By-Air). Verder is de mode-industrie één van de meest vervuilendste industrieën. Het is beter om duurzame kleding te kopen en te proberen niet te veel modegevoelige kleding te dragen die al snel wordt weggegooid. Mocht u toch uitgekeken raken op kleding? Doneer deze kleding.

Tarkett Blog - Duurzaamheid afbeelding zonnepanelen

3. Slim Energiegebruik

Kies waar mogelijk voor groene energie, zoals zonne-energie, die wordt opgewekt in eigen land. Naast het gebruik van duurzame energie is het ook belangrijk om energie te besparen. Overweeg voor het meten van het verbruik een slimme elektriciteits- en gasmeter. Dan komt u er bijvoorbeeld achter dat het de moeite loont apparatuur niet in stand-by te laten staan (en echt uit te zetten) en adapters niet onnodig lang in het stopcontact te laten zitten.

Ook kan energiegebruik verlaagd worden door goed isoleren van uw huis, enkel overdag ruimtes te verwarmen waar u gebruik van maakt, korter te douchen en de was ophangen in plaats van in de droger.

 

4. Bewust omgaan met voeding

We stoten gemiddeld 11 kilo CO2 per dag uit; een derde daarvan komt door onze voeding. En hier komt het: de vleesproductie – en vooral rundvlees - zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten. Als een man bijvoorbeeld een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger (100g), dan scheelt dat 8% in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Dring voedselverspilling en het eten van vlees en vis terug door vaker voor plantaardige alternatieven te gaan. Ook is het essentieel om minder eten weg te gooien. Wilt u het helemaal goed doen?  Op de groente- en fruitkalender ontdekt u de milieuscore van groente en fruit.

 

5. Zo veel mogelijk hergebruiken of recyclen

Door zoveel mogelijk te recyclen en te hergebruiken, verminderen we de uitputting van de natuurlijke bronnen van de aarde en voorkomen we dat producten onnodig worden gefabriceerd. Het productieproces stoot vaak veel CO2 uit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plastic tasjes. Beter is het om die niet steeds weer aan te nemen, maar altijd een tas van thuis mee te nemen. Ook zijn veel producten in de huidige of een andere vorm te hergebruiken. Veel organisaties verkopen geupcyclede producten of zijn gespecialiseerd in circulair ontwerpen. En kies verder zuinig in plaats van goedkoop. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 en kosten besparen. 

Tarkett Blog - Afbeelding duurzaamheid

6. Kies vaker voor groene mobiliteit.

Onze ecologische voetafdruk bestaat voor maar liefst 60% uit CO2-uitstoot. Door de auto en het vliegtuig te vermijden, stoot u veel minder CO2 uit. Wist u bijvoorbeeld dat 1 dag per week thuiswerken ervoor zorgt dat u 100 kilo minder CO2 uitstoot per jaar?

Ook is het goed om de fiets of het openbaar vervoer te pakken voor een ritje waar normaal de auto voor wordt gepakt. Is het toch nodig om met de auto te gaan? Wellicht kunt u carpoolen of biedt elektrisch rijden een uitkomst. Bij het elektrisch rijden is het wel essentieel om groene stroom te gebruiken. Naast auto’s en motoren, stoten vliegtuigen tevens veel uit. Goed om te weten dat u deze CO2 uitstoot kunt compenseren met Greenseat. Transport heeft de grootste impact op de CO2-voetafdruk van een reis (50%), daarna volgt de accommodatie (35%) en als derde ‘recreatie ter plaatse’ (15%). Het kost niet veel en maakt u bewuster van de schadelijke impact van uitstapjes. Het is absoluut geen oplossing – maar in ieder geval beter dan niet compenseren.

 

7. OVERWEEG EEN GROENDAK

Deze laatste tip heeft minder impact op het tegengaan van klimaatverandering, maar biedt toch voordelen met betrekking tot het verbeteren van de luchtkwaliteit en het ondersteunen van biodiversiteit. Heeft u een plat dak? U kunt dan een groendak overwegen. Verder heeft het o.a. een isolerende werking, filteren ze fijnstof en dragen ze bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

Tarkett Blog - Duurzaamheid afbeelding groendak

En begin vandaag al!

We hopen dat u wat heeft aan deze tips. Probeer om niet alle problemen van de wereld op uw schouders nemen, maar het is wel goed om bewuster te leven. Welke stappen gaat u vandaag zetten? :)

 

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Een temperatuursstijging van 0,5 graad maakt een wereld van verschil. Tips om CO2 uitstoot te verminderen.

Maandag 8 oktober werd een klimaatrapport gepubliceerd, waarin de Verenigde Naties (VN) aangeven dat de temperatuur 1,5 graden Celsius stijgt tussen ...

LEES MEER

9 tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit op scholen

Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit op scholen. Dit was al zo voor het uitbreken van de Covid-pandemie, en de aandacht is de afgelopen maanden ...

LEES MEER
Nieuwsbrief