Dit was 2021 voor Tarkett

Nu het jaar op zijn einde loopt, blikken we nog één keer terug. Dat doen we op een jaar dat opnieuw gedomineerd werd door COVID-19. Toch was het een jaar met ook positieve geluiden en een blik op de toekomst. In dit overzicht zetten we een aantal momenten op een rij. We staan stil bij een aantal productinnovaties, extra design tools, ontwikkelingen binnen de segmenten en duurzame initiatieven. Van een nieuwe koolstofnegatieve grondstof voor vinylvloerentot de school van de toekomst. Alles komt aan bod.

Product innovaties

We staan stil bij onze grootste productintroductie iD Inspiration en we blikken terug op meer dan tien jaar aan DESSO AirMaster® tapijt. Naast deze twee producten hebben we ook de 100% recyclebare DESSO Serene en Serene Colour tapijtcollecties geïntroduceerd. Ter aanvulling op de organische patronen van Serene, biedt de Serene Colour-collectie ongekende flexibiliteit op het gebied van design.

100 nieuwe iD Inspiration designs

Tarkett introduceerde in het tweede kwartaal de nieuwe look van iD Inspiration (pvc-vloeren). Deze vloeren hebben een verbeterde modulariteit, waarmee een flexibele transformatie van elke ruimte mogelijk is. De iD Inspiration vloeren, ook wel bekend als iD Inspiration 30, 55 en 70, bevatten maar liefst honderd op de natuur geïnspireerde designs en zijn verkrijgbaar in alle legtechnieken en installatiemethoden, zoals glue down, loose-lay en de bekende click. Mix en match oneindig in dessins met onder andere hout- en betonlook, terrazzo en marmer, versterkt door het hyperrealisme van high definition prints en de mooie en levensechte matte afwerking. Zo wordt het vloerontwerpproces nóg eenvoudiger en krijgt u als ontwerper alle vrijheid om voor elk project een geschikt design (of een combinatie aan designs) te vinden.

 

Ons DESSO AirMaster® tapijt bestaat al meer dan 10 jaar

Inmiddels wordt het DESSO AirMaster® tapijt als meer dan tien jaar ingezet om de binnenluchtkwaliteit binnen gebouwen te verbeteren. We vieren het tienjarige bestaan van ons AirMaster® tapijt met een referentieboek. Hierin hebben we van het afgelopen decennium een aantal inspirerende referenties verzameld, van scholen tot aan vliegvelden. Wilt u inspiratie opdoen en bekijken bij welke projecten AirMaster is toegepast?

 

Handige tools

Digitale uitbreiding: seamless textures en BIM
Wist u dat u de iD Inspiration designs ook kunt downloaden als seamless textures in ons account in de 3D Warehouse tool? Hier kunt u gemakkelijk bekijken welke op de natuur geïnspireerde kleuren en thema’s in uw project passen, met onder andere hout- en betonlook, terrazzo en marmer. Naast de pvc-collectie iD Inspiration, hebben we ook onze laatste twee tapijtcollecties Futurity en Serene & Serene Colour toegevoegd.

Building Information Modeling (BIM) zorgt voor een revolutie in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van gebouwen. Tarkett is nu ook in BIM aanwezig en biedt onder andere REVIT en ARCHICAD documenten aan, die architecten en bouwingenieurs binnen hun projecten kunnen gebruiken.

 

Segmentontwikkelingen

In eerste instantie hoopten we dat de pandemie iets tijdelijks was, iets dat wel weer zou weggaan. Nu weten we beter. We hebben gemerkt dat sommige ontwikkelingen in een stroomversnelling zijn geraakt. De wereldwijde drang naar schone lucht is bijvoorbeeld nog nooit zo urgent geweest als nu. We staan kort stil bij de belangrijkste ontwikkelingen binnen kantoren, ziekenhuizen, scholen en hotels.

Onderzoek: het veranderende perspectief op de ‘werkvloer’
Voor het overgrote deel van de werknemers en werkgevers over de hele wereld is de manier van werken door COVID-19 sterk veranderd. Sommigen verlangen terug naar hoe het was, anderen willen nooit meer terug. Feit blijft dat de werkomstandigheden zoals werktijden, locaties of roosters, nooit meer hetzelfde zullen zijn. Tarkett zocht uit hoe de meningen en ervaringen van werknemers over werk en kantoor na verloop van tijd veranderen. Dit resulteerde in inzichten, opvattingen en ervaringen waarmee we nieuwe commerciële design-oplossingen verkennen als reactie op deze verandering. U leest dit allemaal terug in onze Rethinking Workplace serie. Download nu!Brainstorm: ziekenhuis van de toekomst
Om in te spelen op zorg-veranderingen organiseerde Tarkett samen met sociologen, gezondheidswerkers, ziekenhuisdirecteurs en architecten een brainstorm met als eindbestemming: het ziekenhuis van de toekomst. Zo werd duidelijk dat een milieubewuster beleid extra aandacht verdient. Ook kwam naar voren dat het van belang is om overbodige opnames en onnodig lange verblijven in kaart te brengen. Het terugdringen van verblijven zal de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Verder zal ook het vereenvoudigen van het onderhoud van een gebouw de impact op het milieu beperken. De algemene conclusie: het ziekenhuis van de toekomst moet zich richten op een meer mensgerichte, maar ook efficiëntere, flexibelere en milieubewustere aanpak. Al deze bevindingen vindt u terug in deze blog.

Onderzoek: de school van de toekomst
Hoe zou jij op dit moment een school vormgeven, rekening houdend met de ‘social distancing’ die de huidige COVID-19 situatie vereist? Die vraag legde Tarkett samen met EromesMarko neer bij zestien studenten van het Hout en Meubileringscollege uit Rotterdam. Na desk- en fieldresearch, hoor- en werkcolleges en interviews ontstond een ontwerp voor de ‘school van de toekomst’. Wat de studenten voorop stelden? Duurzaamheid, natuurlijke invloeden en een voorkeur voor organische tinten. Benieuwd naar alle resultaten? U leest ze hier.Beleid: Tarkett schaart zich achter Frisse Scholen
De specialisten van Tarkett weten dat de inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw van grote invloed zijn op de schoolprestaties, concentratie en het humeur van scholieren. Wij staan dan ook volledig achter het Frisse Scholen principe. Dit principe bestaat uit een programma van eisen voor gemeentes en schoolbesturen die ze helpt bij de keuzes over het binnenklimaat van schoolgebouwen. Met drie niveaus - voldoende, goed en uitstekend - bepaalt een school of gemeente zelf met welke ambitie ze instappen. Elk niveau is opgesteld aan de hand van 5 thema’s: energie, luchtkwaliteit, temperatuur, daglicht en akoestiek. U leest hier meer over in deze blog.Onderzoek: tophotel van de toekomst
Uit onderzoek naar het sentiment van de consument over horeca-inrichtingen en COVID-19 is gebleken dat een meerderheid van 91% de binnenluchtkwaliteit belangrijk vindt. Hoe een hotel aan deze behoefte voldoet? Door producten en materialen te gebruiken die welzijn ondersteunen. Zo ontwerpt Tarkett vloerproducten die de luchtkwaliteit bevorderen, denk maar eens aan het DESSO AirMaster® tapijt die onzichtbare stofdeeltjes opvangt. Of de ftalaatvrije pvc-stroken met ultra lage VOS-emissies. Lees meer over hoe u in de gastvrijheidssector tegemoet komt aan de wensen van uw gasten op het gebied van binnenluchtkwaliteit in uw hotel.

 

Duurzame initiatieven

Voor Tarkett is duurzaamheid de basis. Dit werd afgelopen jaar erkent met twee mooie onderscheidingen: EcoVadis verkoos Tarkett als één van de duurzaamste bedrijven en Tarkett behaalde voor de eerste keer in zijn geschiedenis een B-score op basis van de CDP Climate Change beoordeling. Maar dat was niet alles. We zijn in 2021 tevens een nieuwe samenwerking aangegaan met het Zweedse milieubedrijf Ragn Sells en kijken terug op 12 jaar ReStart.

Terugblik op 12 jaar ReStart: het terugname- en recyclingprogramma voor vloeren
Het recyclen van veilige materialen heeft bij Tarkett de prioriteit in de strijd tegen klimaatverandering. Op deze manier kunnen we onze CO2-uittoot enorm verminderen. Het zorgt voor behoud van natuurlijke hulpbronnen, voorkomt verbranding na de levensduur en vermindert onze CO2-uitstoot aanzienlijk. Met ReStart, het terugname- en recyclingprogramma voor vloeren, nemen wij uw oude vloer mee om opnieuw te verwerken tot nieuwe vloeren. Als u oude vloeren of snijafval inlevert, geven we u tevens een certificaat mee. Dit duurzaamheidsproject noemen we inmiddels met gerust hart een succes: tussen 2010 en 2020 nam Tarkett al meer dan 109.000 ton vloeren mee, verzameld in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Lees dan deze inspirerende case study van ‘Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing’.Nieuwe samenwerking met Ragn Sells voor koolstofnegatieve grondstof voor vinylvloeren
Tarkett is een nieuwe samenwerking aangegaan met Ragn-Sells voor het inzamelen van een nieuwe koolstofnegatieve grondstof voor vinylvloeren. De afgelopen 50 jaar verbrandde Estland olieschaliegesteente voor energie, met als gevolg dat meer dan 600 miljoen ton olieschalie-as in de natuur verdween. Om het milieu een handje te helpen ontwikkelde het Zweedse milieubedrijf Ragn-Sells een gepatenteerde oplossing om deze as om te zetten in nuttige minerale vulstoffen. Juist die honderdduizenden tonnen minerale vulstoffen, vooral calciumcarbonaat, gaat Tarkett gebruiken voor zijn vinyl vloerbedekkingen. Het streven is om tegen 2025 koolstofnegatieve minerale vulstoffen voor vinylvloeren te ontwikkelen en zo onze CO2-uitstoot te verminderen.

 

En nu? Op naar 2022!

Natuurlijk was dit slechts een greep uit alle projecten van 2021. Opnieuw een opmerkelijk jaar met veel onvoorspelbare momenten, maar ook een jaar met veel ontwikkelingen. Wilt u altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste producten, referenties en ontwikkelingen? Schrijft u zich dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ernst van de Weerd

Geschreven door

Ernst van de Weerd

General Manager Benelux bij Tarkett BV

Lees ook

Valt Earth Overshoot Day 2020 later dankzij COVID-19?

Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop we het ‘natuurlijk budget’ verbruikt hebben van wat de aarde in een jaar kan produceren. Deze datum ...

LEES MEER

Let op: recycling is niet altijd duurzaam!

In de praktijk zien we recycling steeds vaker terug komen, zoals hout met het FSC-Recycled label en Healthy Seas Sokken gemaakt van onder andere ...

LEES MEER
Nieuwsbrief