Onderwijs Design

Welke invloed hebben kleuren op kinderen van 0-3 jaar? Tips voor dagopvang!

Jonge kinderen gaan enthousiast op pad om de wereld om hen heen te leren kennen. Dat doen ze vooral zintuiglijk. Patronen, vormen en ontwerpen stimuleren namelijk de zintuigen, én kleuren. Het tactiele aspect van natuurlijke elementen, zoals hout of zand, en de visuele aantrekkingskracht van kleuren helpen kleine kinderen zich verder te ontwikkelen.

Screenshot_2 

In de leeftijd van 0-1 jaar is kleur slechts een emotionele sensatie. Van 1-3 jaar wordt het gebruik van kleuren steeds belangrijker. Bepaalde kleuren kunnen een bepaald gevoel of een sfeer oproepen. Bij ruimtes die voornamelijk gebruikt worden door 0-3-jarigen is het dan ook raadzaam bij de inrichting rekening te houden met de beleving van kleuren bij kleine kinderen, omdat u daarmee waarschijnlijk sneller het beoogde doel bereikt!

 

Geschikte kleuren voor de dagopvang


Bij een kinderdagverblijf is het vaak al druk genoeg door de vele kinderen die er rondlopen, de begeleiders en het overal aanwezige speelgoed en de tekeningen. Het is hier belangrijk om voor een harmonieuze sfeer te zorgen. Kleur kan  een grote positieve invloed hebben op de rust en aantrekkelijkheid die gecreëerd wordt. Door daarnaast ook het doel van de ruimte in uw achterhoofd te houden, wordt de perfecte combinatie van kleuren verkregen.

 

Slapen

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk dat ze op tijd een dutje doen. Als kinderen moeten slapen in een bepaalde ruimte, kies dan voor kleuren die kalmte en rust uitstralen, zoals blauwe tonen, groene en natuurlijke kleuren en houtschakeringen. Zo zorgt u voor een ontspannen gevoel in de ruimte. Donkere schakeringen, bijvoorbeeld op de vloer of het plafond, voorkomen dat licht vervelend reflecteert.

 

Eten

Oranje wekt eetlust op, dat komt natuurlijk goed uit in een eetruimte. Oranje draagt daarnaast bij aan een warme en geruststellende sfeer. Voor sommige kinderen is eten buiten hun veilige thuisomgeving spannend of lastig, de juiste inrichting van de eetruimte kan helpen om kinderen gemakkelijker te laten eten.

 Tarkett vloer school-931968-edited

Spelen

Mogen kinderen spelen in een ruimte, kies dan voor felle kleuren. Levendige kleuren, zoals rood, stimuleren de creativiteit, emoties en het onderbewustzijn. Door de levendige kleuren te combineren met een neutrale kleur, zoals grijs of zandkleur, vallen de kleuraccenten nog beter op en kan de juiste balans tussen kalmte en dynamiek in activiteitenruimtes aangebracht worden. Denk aan blauw met kleine rode accenten.

 

Rusten

Een apart hoekje waar kinderen even kunnen bijkomen of een boekje kunnen lezen vraagt om rust en concentratie. Blauwe tonen stralen kalmte uit en bevorderen de concentratie. Ook houtschakeringen geven een gevoel van rust en kalmte.

 

Door verschillende ruimtes verschillende kleuren of sferen te geven, wordt structuur en overzicht gecreëerd. Vanaf de peuterleeftijd kunnen kinderen ook tegenstellingen en contrasten herkennen. Dan is het leuk om heldere oppervlakken af te wisselen met bijvoorbeeld matte schakeringen en diepte.

 IN_209_Educatin_Nursery_001

Personeelsruimte inrichten

Ook aan het personeel van een kinderdagverblijf moet gedacht worden. Het is fijn als zij zich in een rustige ruimte even terug kunnen trekken om te ontspannen en zich voor te bereiden op wat komen gaat. Door bijvoorbeeld deze ruimte van een ander type of een andere kleur vloer te voorzien dan de ruimtes waar de kinderen komen, zoals tapijt of vinyl, wordt zowel letterlijk als figuurlijk de ruimte van de volwassenen gescheiden van de ruimte van de kinderen. Het zorgt bovendien voor een huiselijk gevoel. Ook in de personeelsruimte zorgen groen en blauw voor rust en oranje voor warmte en gezelligheid.

 Bekijk voor meer informatie over de invloed van kleuren op kinderen in verschillende leeftijden de kleurenstudie van Tarkett, of neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 Screenshot_1

 

Tamara Dijkshoorn

Geschreven door

Tamara Dijkshoorn

Adviseur Architecten en Designers

Lees ook

Het optimaliseren van de leeromgeving

De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op een groot aantal factoren als schoolprestaties, concentratie en ...

LEES MEER

De juiste kleur laat kinderen op de basisschool beter presteren!

Het effect van kleuren wordt wel eens onderschat, maar kleuren hebben veel invloed op bijvoorbeeld onze stemming, ons gedrag en onze prestaties. ...

LEES MEER
Nieuwsbrief