Tarkett vloer school-931968-edited

Onderwijs

De juiste kleur laat kinderen op de basisschool beter presteren!

Het effect van kleuren wordt wel eens onderschat, maar kleuren hebben veel invloed op bijvoorbeeld onze stemming, ons gedrag en onze prestaties. Kleur kan bij kinderen op de basisschool, in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar, zelfs een belangrijke rol spelen bij de concentratie. Waar kunt u op letten bij de kleurbepaling voor klaslokalen en andere (onderwijs)ruimtes? En hoe kunt u op deze manier invloed uitoefenen op de prestaties? 

Het doel van een ruimte bepaalt voor het grootste deel het ideale interieur van een ruimte. We geven u een aantal voorbeelden die voor kleur en kinderen op de basisschool van toepassing zijn.

 

Het klaslokaal

Intense kleuren stimuleren de activiteit en energie in een klas. De muur achter de ruggen van de kinderen in het klaslokaal mag best een gewaagde kleur hebben, maar houd de andere drie muren dan neutraal. Zo is er een mooie balans tussen rustige, neutrale kleuren en een kleur die kinderen meer inspiratie biedt. Zorg er daarnaast voor dat er een niet al te groot contrast is tussen het schoolbord en de muur erachter. Dat leidt kinderen alleen maar af van de inhoud van het bord. Verder vestigen lichtgekleurde tafels de aandacht van leerlingen op hun werk.

 Linz University, Oostenrijk

De kantine

Levendige kleuren, hout en warme kleuren in de kantine stimuleren de eetlust van kinderen. Bepaalde kleurgroepen roepen zelfs een zoete of zure smaak of een droge of vochtige sensatie op. In een grote kantine zorgen rustige kleuren juist voor sereniteit en structuur.

 Tarkett vloer school-931968-edited

De gang

Gangen willen nog wel eens donker zijn door een gebrek aan natuurlijk licht. Lichte kleuren zorgen er dan voor dat reflecterend licht toch voor een aangename ruimte zorgt, ondanks het gebrek aan daglicht. Gekleurde richtingslijnen op de vloer zorgen niet alleen voor een decoratief element, maar geven letterlijk een looprichting aan in de gang.

 IN_HP_ECLIPSE_PREMIUM__21020708_21081079_001

Afwisseling


Binnen een klaslokaal kunnen verschillende hoekjes gecreëerd worden, bijvoorbeeld om te spelen of om te lezen. Er zijn ook steeds meer basisscholen waar leerlingen van verschillende leeftijden bij elkaar in de groep zitten en voor een bepaald vak naar een bepaald gedeelte van de school gaan. Duidelijke kleurverschillen in ruimtes laten kinderen direct weten dat er een verschil is in activiteiten die hier gedaan kunnen worden, zoals rustig werken op een neutrale vloer en spelen op een in het oog springende vloerkleur. Lichte gebieden in een donkere omgeving of contrasterende kleuren stimuleren de motivatie om te lezen en zich te concentreren. Een warm-koud contrast in kleuren stimuleert de intelligentie.

 

Daarnaast is het voor de ontwikkeling van zowel introverte als extraverte kinderen belangrijk onderwijsruimtes door middel van kleur of verschillende materialen letterlijk van elkaar af te scheiden. Om ruimtes te kunnen creëren die voldoen aan de behoeftes van iedere persoonlijkheid, is het belangrijk dat er een verscheidenheid aan kleuren gebruikt wordt.

Screenshot_2

 

Download het gratis kleurenonderzoek!

Wilt u graag meer informatie over de invloed van kleur op kinderen van de basisschool of bent u benieuwd naar de invloed van kleuren op kinderen in andere leeftijdsfases? Bekijk dan het kleurenonderzoek van Tarkett of neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.

Screenshot_1

 

Tamara Dijkshoorn

Geschreven door

Tamara Dijkshoorn

Adviseur Architecten en Designers

Lees ook

Screenshot_2

Welke invloed hebben kleuren op kinderen van 0-3 jaar? Tips voor dagopvang!

Jonge kinderen gaan enthousiast op pad om de wereld om hen heen te leren kennen. Dat doen ze vooral zintuiglijk. Patronen, vormen en ontwerpen ...

LEES MEER
Tarkett Blog_ Optimaliseren van de leeromgeving - Header

Het optimaliseren van de leeromgeving

De inrichting en het ontwerp van een schoolgebouw kunnen grote invloed hebben op een groot aantal factoren als schoolprestaties, concentratie en ...

LEES MEER
Nieuwsbrief