Duurzaamheid

World Cleanup Day: samen naar een schonere toekomst

Wist u dat er ieder jaar maar liefst 8 miljoen ton afval in de zeeën en oceanen terecht komt? Dat komt overeen met meer dan 100 Boeing 737’s, gevuld met afval, ieder jaar! En 80% van dit afval is afkomstig van het vasteland. Het is daarom tijd om hier iets aan te doen.

Sinds 2008 organiseert de Let’s Do It!-organisatie de jaarlijks terugkerende World Cleanup Day. Op deze dag ruimen miljoenen vrijwilligers wereldwijd afval op, in een poging om het afvalprobleem te verkleinen én om bewustzijn te creëren.

Om aandacht voor het afvalprobleem te vragen, organiseert Let’s Do It! dit jaar op 15 september een wake-up call voor de hele wereld. De wereldwijde schoonmaakgolf die zij op die dag uitrollen, begint om 10 uur ’s ochtends in Nieuw-Zeeland en eindigt 36 uur later in Hawaii.

 

Afval vergiftigt de wereld

De gigantische berg afval die ieder jaar geproduceerd wordt (naar schatting 1.3 biljoen ton!) zorgt voor grote problemen voor onder andere het leven in de zeeën en oceanen. Niet alleen slikken dieren plastic in, maar er komen ook schadelijke stoffen vrij, die in de grond, water en lucht terechtkomen. Deze giftige stoffen komen uiteindelijk terecht in de voedselketen, doordat planten en dieren microscopische deeltjes binnenkrijgen.

En ieder jaar wordt het probleem groter. Earth Overshoot Day (de dag in het jaar waarin we het jaarlijkse ‘natuurlijk budget’ van Moeder Aarde hebben verbruikt) valt helaas elk jaar eerder, zodat de druk op mens en milieu continu blijft toenemen.

 

Duurzaamheid

Om te zorgen dat we deze negatieve ontwikkeling tegengaan, moet er actie worden ondernomen. En deze verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij ons als individu, maar ook bij overheden en bedrijven.

Daarom dragen we bij Tarkett ook graag bij aan goede initiatieven zoals World Cleanup Day. In navolging van dit initiatief gaan we op 18 september, samen met Healthy Seas en basisschoolleerlingen, afval ruimen op het strand. Niet alleen gaan we afval opruimen, maar we brengen de kinderen ook op de hoogte van het probleem en dragen dus bij aan een stukje bewustzijn.

Dit sluit naadloos aan bij onze duurzaamheidsvisie. We geloven in de noodzaak om iets te veranderen en dat deze verantwoordelijkheid bij onszelf ligt.  Vandaar dat Cradle to Cradle® de basis is van onze duurzaamheidsvisie. Dankzij deze manier van ondernemen blijft vooruitgang mogelijk, maar wordt er rekening gehouden met het kwetsbare ecosysteem en de eindige bronnen van onze planeet.

 

Samen voor verandering

Maar we kunnen dit niet alleen doen. Doing good. Together vormt het hart van ons bedrijfsmodel, waarin we samen met klanten, leverancier, partners en andere partijen in de industrie stappen zetten naar een duurzamer productieproces, circulaire producten en daarmee naar een circulaire samenleving.

We geloven erin dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen om voor onze planeet te zorgen. Juist daarom zijn initiatieven zoals World Cleanup Day ontzettend belangrijk! Lees meer over deze dag op de website van Let’s Do It!

 

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Human Fascination: gefascineerd door de natuur (sneak preview)

Wij mensen voelen ons verbonden met de natuur. Gefascineerd en geïnspireerd door de krachtige en tegelijkertijd fragiele elementen van de natuur om ...

LEES MEER

Onze CO2 uitstoot moet verminderen! Tips om samen een wereld van verschil te maken.

Begin oktober werd een klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) gepubliceerd, waarin werd aangeven dat een temperatuurstijging van 0,5 graad een ...

LEES MEER
Nieuwsbrief