In Leeuwarden is dit schooljaar een bijzonder onderwijsexperiment werkelijkheid geworden, MBO-instelling Firda opende een nieuwe locatie in een van de korte zijdes van het stadion van voetbalclub Cambuur. Het project benadrukt wat mogelijk is als verschillende werelden – onderwijs, sport, architectuur en bedrijfsleven – samenkomen met een gedeelde ambitie: een innovatieve en toekomstbestendige leeromgeving creëren.
Onderwijs in een zakelijke en dynamische omgeving
Firda, met ongeveer 22.000 studenten verspreid over 19 locaties in Friesland en Flevoland, had de wens een onderwijsplek te creëren waar leren en de ‘echte wereld’ dichter bij elkaar komen. Het nieuwe stadion van Cambuur bood een unieke kans. Niet alleen vanwege de locatie, maar ook doordat beide partijen elkaars businesscase konden versterken. Cambuur zocht naar manieren om het stadion rendabel te maken en Firda was op zoek naar een plek die het beroepsonderwijs een nieuwe impuls kon geven.
“We zochten nadrukkelijk naar een locatie die de dynamiek van een zakelijke omgeving ademt, die vonden we hier. De interactie tussen onderwijs en maatschappij is letterlijk voelbaar in deze setting.”
- Jaap van Bruggen, manager facilitair bij Firda.
Creatief omgaan met ruimte en licht
Voor de architect Pieter Schievink van Alynia Architecten was het ontwerpen van een school in de tribune van een stadion geen alledaagse opgave. De langgerekte en compacte structuur van het stadiondeel bood weinig vanzelfsprekende aanknopingspunten voor een functionele en prettige leeromgeving. Bovendien was er sprake van beperkte natuurlijke lichtinval, wat het ontwerp verder bemoeilijkte. Het was dan ook van essentieel belang om goed na te denken over de routing, de oriëntaties van ruimtes en het binnenbrengen van daglicht.
Door vides toe te passen, die niet alleen licht doorlaten maar ook zorgen voor een visuele verbinding tussen de verdiepingen, hebben we de ruimtelijke beleving sterk kunnen verbeteren. Dankzij dit ontwerp is er een dynamische en overzichtelijk interieur ontstaan, waarin studenten elkaar kunnen zien bewegen, studeren en werken. Hiernaast is er nagedacht over geborgenheid en rust, met semi-transparante signing zijn gevoelige zones afgeschermd zonder de openheid te verliezen.
Docenten konden zelf testen met producten die ze dagelijks gebruiken – direct op de vloeren
Een ander belangrijk thema in dit project was het materiaalgebruik, met specifieke aandacht voor praktijkruimtes zoals de kappers- en schoonheidssalons. Deze ruimtes worden intensief gebruikt en komen in contact met chemische producten waardoor het hoge eisen stelt aan de afwerking.
We hebben de docenten zelf laten testen met producten die ze dagelijks gebruiken – haarverf, nagelvloeistoffen en reinigingsmiddelen – direct op onze vloeroplossingen. Zo konden ze zelf ervaren hoe de materialen presteren in een realistische onderwijscontext.
Snijafval teruggenomen en hergebruikt in nieuwe vloeren
Tarkett leverde vloeren met zowel esthetische als circulaire waarde. Snijafval werd teruggenomen via het ReStart®-programma en hergebruikt in nieuwe vloeren. Duurzaamheid was niet alleen een ontwerpkeuze, maar ook een leerpunt: het gebruik van circulaire materialen wordt actief besproken met studenten.
Multifunctionaliteit als kernwaarde
De school is zodanig ontworpen dat ruimtes dubbel gebruikt kunnen worden. De kantine doet overdag dienst als leer- en ontmoetingsruimte voor studenten, maar wordt in de weekenden getransformeerd tot horeca voor stadionbezoekers. Deze multifunctionaliteit vraagt om slimme, duurzame keuzes in indeling en afwerking, waarin zowel de architect als de leverancier gezamenlijk optrokken.
Een schoolvoorbeeld van samenwerking
Dit project is een toonbeeld van wat er ontstaat als grenzen tussen sectoren vervagen. Onderwijsinstelling Firda, Cambuur als sportorganisatie, Alynia als ontwerper en Tarkett als materiaalleverancier hebben laten zien hoe je elkaar kunt versterken in visie en uitvoering.
Wilt u meer informatie over deze praktijkcase? Bekijk dan gerust onze referentiepagina waar wij meer foto's delen over dit bijzondere project.