Duurzaamheid

Echt hergebruik: GGZ Friesland, Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en Tarkett geven tapijttegels tweede leven

In de bouwsector wordt circulariteit steeds belangrijker. Helaas zien we in de praktijk vaak onjuiste claims. Zo zien we dat projecten die "ReUse" claimen soms bestaan uit obsolete materialen die als gebruikt materiaal worden verkocht. Een mooie stap om de verkoop van overproductie of b-keus niet verloren te laten gaan, maar feitelijk zijn het nieuwe producten. Het hergebruiken van echt gebruikte producten zien we nog minder terug in de praktijk. GGZ Friesland, Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en Tarkett delen de gezamenlijke visie om meer circulair samen te werken en gingen een project aan om oude tapijttegels een tweede leven te geven.

DSC08655_GGZ_Sneek

 

Wat maakt het project bij GGZ Friesland bijzonder?

GGZ Friesland zocht naar een vloeroplossing met een lage voetafdruk. Hun doel: écht hergebruik van bestaande tapijttegels, passend bij hun visie van zorg voor zowel mens als milieu. Deze aanpak leidde tot een unieke samenwerking met Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en het ReUse-programma van Tarkett.

 

"We zochten een leverancier die als partner fungeert en ondersteunt bij het kiezen van de juiste vloer. Kwaliteit was dus echt essentieel. We wilden duurzame vloeren, die tevens een goede akoestiek hebben, makkelijk te reinigen zijn en neutrale kleuren hebben passend bij een moderne werkplek."

                               - Jack Vink, Directeur bij GGZ Friesland.


Untitled design (4)-2

 

Zijlstra Projektstoffeerbedrijf: vakmanschap in stofferen

Zijlstra Projektstoffeerbedrijf speelde een sleutelrol door gebruikte DESSO tapijttegels van Tarkett te selecteren en opnieuw te installeren. Deze tegels, die al jaren in gebruik waren, kregen een tweede leven in de ruimtes van GGZ Friesland, zonder dat er concessies werden gedaan aan esthetiek of functionaliteit.

 

"Echt hergebruik vereist nauwe samenwerking en vakmanschap. Kleurverschillen en eventueel benodigd bijsnijden van tapijttegels vragen aandacht, alsof je een puzzel legt. Door het project van een afstand te beoordelen en het installatiepatroon aan te passen waar nodig, ontstaat een harmonieus eindresultaat. "

- Gerrit Zijlstra, Directeur bij Projektstoffeerbedrijf

Untitled design (6)-1

 

Tarkett: voorloper in circulaire vloeren

Tarkett, bekend om zijn duurzame vloeroplossingen, ondersteunde dit project door gereinigde, hergebruikte tapijttegels te leveren. Wanneer materiaal via ons terugname- en recyclingprogramma ReStart® wordt teruggenomen voor recycling wordt altijd beoordeeld of materialen nog te goed zijn voor recycling. Als de tegels qua kwaliteit en kleur nog geschikt zijn, krijgen ze eerst een tweede leven voordat recycling plaatsvindt. Zo maximaliseert Tarkett de waarde van elke tegel, waarbij ze zowel de ecologische impact verminderen als esthetische en functionele eigenschappen garanderen.

“Naast het verlengen van de levensduur van tapijttegels, zorgt Tarkett ervoor dat deze tegels uiteindelijk ook na de (tweede) levensduur worden gerecycled tot nieuwe tapijttegels.”

- Marco van Bergen, Manager ReStart® bij Tarkett.

 DSC08711_GGZ_Sneek

 

Echte ReUse: meer dan een term

In tegenstelling tot veel "ReUse"-projecten, waarbij ongebruikte restmaterialen worden ingezet, maakte deze samenwerking gebruik van tapijttegels die daadwerkelijk hun levenscyclus hadden doorlopen. Dit project toont aan hoe ook hergebruik de basis vormt van duurzame en inspirerende ontwerpen.

Marco van Bergen

Geschreven door

Marco van Bergen

Manager ReStart programma

Lees ook

5 redenen waarom een Tarkett PVC-vloer duurzaam is

Als u op zoek gaat naar een nieuwe vloer, beperkt u met bewuste keuzes de milieu-impact én bespaart u op de kosten. Een PVC-vloer is zo’n bewuste ...

LEES MEER

Tarkett, De Meeuw en Borrenbergs werken samen aan circulariteit

De wereld veranderd snel en de grondstoffen worden alleen maar schaarser. De enige oplossing om uitputting te voorkomen is échte circulariteit. ...

LEES MEER
Nieuwsbrief