Duurzaamheid

Bewustwording creëren bij onze volgende generatie om afvalproblematiek tegen te gaan? Tijd voor een Beach Clean Up!

Samen met Healthy Seas, Stichting Herpetofauna, de Grondstofjutters en mijn werkgever Tarkett ging ik op 18 september op pad, om samen met kinderen van Basisschool Meander het strand op te ruimen. De kinderen kwamen na een lange rit vanuit Tilburg aan bij het strandpaviljoen in Katwijk aan Zee. Hier kregen zij uitleg over de afvalproblematiek, om vervolgens samen met ouders en diverse vrijwilligers het strandafval op te ruimen. Dit afval wordt waar mogelijk gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Maar over hoeveel afval hebben we het? En waarom is dit afval zo gevaarlijk? Lees hier meer over in dit artikel.

 

Plastic soep vormt groot gevaar voor dier en mens

 

Dieren zijn niet altijd in staat om plastic van voedsel te onderscheiden. Wanneer dieren plastic eten, kan dat leiden tot sterfte. Zo zorgt het vaak voor verhongering door verstopping, heeft het invloed op het immuunsysteem en kunnen ze er zelfs minder vruchtbaar door worden. Naast het eten van plastic kunnen de dieren ook verstrikt raken in plastic en daardoor sterven. Achtergelaten visnetten maken bijvoorbeeld ontelbaar veel slachtoffers. 

 

Tijdens de uitleg beseffen kinderen dat plastic via de voedselketen ook in ons eten terecht komt

 

Tijdens de uitleg aan de kinderen waren het vooral de foto’s en de verhalen over het dierenleed die de kinderen aangrepen. Ze stelden veel vragen tijdens de sessies, zoals: ‘komt het plastic ook in ons voedsel terecht?’ en ‘zien dieren de plastic zakken soms als kwallen aan?’ Nu de kinderen weten wat het gevaar is van het afval en dat plastic zelfs via de voedselketen in ons voedsel terecht komt, waren ze erg gemotiveerd om te starten met opruimen.  Eerst mogen ze nog op de foto, waarna het avontuur begint! 

 

Peter_Verhoog_BeachCleanUp_010

 (Fotograaf: Peter Verhoog)

 

Na de uitleg kan het opruimen van het strand beginnen

 

Na de uitleg is het tijd om de juten tassen te vullen met afval van het strand. Toen we richting strand liepen leek het in eerste instantie relatief schoon. Eén van de deelnemers verwoordde mijn gedachte met de opmerking: “Gaan we dit strand opruimen? Kunnen we niet beter een strand in Indonesië of Egypte pakken?”. Echter werd het tegendeel al snel bewezen tijdens het opruimen. We hadden na een uur opruimen allemaal al een volle juten zak. En dat is veel, want we waren met circa 40 mensen aan het opruimen.

 

‘Ik zie kinderen zelfs een snoekduik maken om plastic zakken te tackelen’

 

Er stond tijden het opruimen veel wind, waardoor het soms uitdagend was om ronddwarrelend plastic te pakken te krijgen. Leuk om te zien dat kinderen zo enthousiast waren dat ze er rennend achteraan gingen. Sommige kinderen zag ik zelfs een snoekduik maken om de plastic zak te tackelen. En naast de grotere stukken plastic probeerden we ook juist de kleinere deeltjes kunststof en plastic te pakken. Deze vormen de grootste gevaren, aangezien deze moeilijker zijn op te vangen en juist de zeer kleine deeltjes plastic komen onze voedselketen binnen.

 

DenisevK_BeachCleanUp_02

  " TAKE NOTHING BUT MEMORIES, LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS." - CHIEF SEATTLE

 

Van zonnebril en sigarettenfilters, tot aan PUR-schuim en pluggen

 

Waar op het eerste gezicht weinig aan de hand leek op het strand kom je na beter te kijken een hoop afval tegen. We hebben van alles gevonden, onder andere zonnebrillen, sigarettenfilters, plastic tasjes, elastiekjes, aanstekers, maar ook PUR-schuim, pluggen en multomap onderdelen. Het overgrote deel van dit afval (80%) is afkomstig van het land (Ocean Conservancy, 2010). De belangrijkste bron is zwerfvuil dat via wind en water in zee terecht komt. Schepen en off-shore industrie zijn veroorzakers van de overige 20% van de vervuiling in zee in de vorm van afval, netten, vislijnen en overboord geslagen goederen.  

DenisevK_BeachCleanUp_03

 

Doel bereikt: enthousiaste kinderen geven aan te willen (blijven) opruimen

 

Nu de kinderen hun volle zakken van Grondstofjutters hadden ingeleverd, verbaasden zij zich over de grote hoeveelheid afval die ze bij elkaar hadden verzameld. En het opruimen van het vele afval werd beloond. De kinderen mochten na afloop in gesprek met de trotse wethouder Jacco Knape. Hij stelde de kinderen diverse vragen, waaronder de vraag wat ze van de dag vonden. Kinderen gaven aan dat ze blij waren met het opruimen, omdat ze zo dieren een hoop leed besparen. Ook beseften ze dat afval een probleem is van iedereen. Er waren zelfs kinderen die aangaven dat ze nu elke dag willen opruimen. Niet alleen op het strand, maar ook bijvoorbeeld op het schoolplein en in hun eigen straat.

Peter_Verhoog_BeachCleanUp_025 (Fotograaf: Peter Verhoog)

 

Het begint bij het creëren van milieubewustzijn

 

“Het milieu staat onder grote druk en ons afval vergiftigt de wereld. Het is belangrijk niet enkel volwassenen, maar tevens kinderen al op jonge leeftijd milieubewust te maken en hun kennis te vergroten van de afvalproblematiek. Kinderen zijn de nieuwe generatie en we willen ze niet alleen enthousiast maken over het beschermen van de natuur en haar dieren, maar ze ook bewust  maken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van de aarde ” 

 Peter_Verhoog_BeachCleanUp_001 (2)

(Fotograaf: Peter Verhoog)

 

Wil je ook graag wat doen om de afvalproblematiek tegen te gaan?

 

Er zijn veel evenementen waarbij je gezamenlijk kunt opruimen, waaronder via www.pickup10.org . Leuk om ook kinderen mee te nemen en ze alles te leren over de ‘plasticsoep’ in zeeën en oceanen. Ook is het goed om recycling zoveel mogelijk te stimuleren door op zoek te gaan naar producten die gerecycled kunnen worden of waar afval als grondstof heeft gediend. En als laatste tip wil ik meegeven dat het van belang is om het gebruik van wegwerpplastic zo veel mogelijk te vermijden, om zo plastic afval te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan wattenstaafjes, rietjes, ballonstokjes, plastic borden, vochtige doekjes, plastic tasjes en roerstaafjes. Hieronder vind je de tien plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden, goed voor 70% van zwerfvuil op zee in Europa

plastic_strategy_socialmedialogo_en-4-72dpi (1)

(Bron: https://ec.europa.eu/netherlands/news/eu-wil-milieuvriendelijke-alternatieven-de-strijd-tegen-plastic-zwerfvuil-op-zee_nl)

 

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Waarom de kleinste vormen van plastic een grote bedreiging vormen

Er is steeds meer aandacht voor de problematiek van plastic. Gelukkig zijn er steeds meer georganiseerde schoonmaakacties in de hele wereld. Ook in ...

LEES MEER

Tarkett, De Meeuw en Borrenbergs werken samen aan circulariteit

De wereld veranderd snel en de grondstoffen worden alleen maar schaarser. De enige oplossing om uitputting te voorkomen is échte circulariteit. ...

LEES MEER
Nieuwsbrief