Een vloer in een ziekenhuis heeft het zwaar te verduren. Dag in, dag uit is er sprake van intensief gebruik, met hoge eisen aan hygiëne, uitstraling en onderhoud. Tegelijkertijd zetten zorginstellingen steeds vaker in op duurzaamheid. Chemievrij schoonmaken is dan ook sterk in opkomst. Geen agressieve reinigingsmiddelen of herstellende coatings, maar een schoon resultaat met minder impact op mens en milieu.
Toch blijkt de stap naar chemievrij onderhoud in de praktijk lastig. Veel vloeren zijn daar simpelweg niet op ontworpen.
Duurzaam en gezond: de opmars van chemievrij schoonmaken
Ziekenhuizen stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid. Niet alleen vanuit de Green Deal Duurzame Zorg, maar ook op basis van hun eigen MVO doelstellingen. Minder water, minder energie én minder chemische schoonmaakmiddelen, dat is het doel. Chemie vormt immers een risico: via het afvoerwater kan het in het milieu terechtkomen en daarnaast is het belastend voor medewerkers en patiënten.
Steeds meer instellingen stappen daarom over op chemievrije methoden. De branchekoepel Schoonmakend Nederland heeft zelfs een heldere ambitie uitgesproken: per 1 januari 2027 volledig stoppen met het polymeren van linoleumvloeren.
Toch is chemievrij vloeronderhoud makkelijker gezegd dan gedaan.
De uitdaging: veel vloeren hebben chemie nog steeds nodig
De meeste vloerafwerkingen zijn niet geschikt voor langdurig chemievrij gebruik. Zelfs vloeren die fabrieksmatig zijn voorzien van een PU toplaag, moeten na enkele jaren opnieuw worden gecoat. Schoonmakend Nederland bevestigt dat: een PU laag moet periodiek worden vernieuwd om functionaliteit en uitstraling te behouden.
Chemische middelen vervullen daarbij een dubbele functie:
Chemie loos schoonmaken én onderhouden is daardoor vaak tijdelijk of gewoonweg niet haalbaar.
Tarkett: pionier in écht chemievrij vloeronderhoud
“Tarkett vinylvloeren zijn de enige vloeren die zowel chemievrij kunnen worden schoongemaakt als onderhouden. Dat is uniek in de markt van resilient vloeren,” zegt Edward Joosten, Technical Manager bij Tarkett.
Het geheim zit in de slimme technologie achter de vloeropbouw:Beide slimme toplagen zijn uitzonderlijk slijtvast, vuilafstotend en volledig herstelbaar zonder inzet van chemie. Het zogeheten dry buffing-principe maakt daarbij het verschil. Met alleen een highspeed-machine en een speciale pad (wit voor Tektanium, rood voor IQ) worden verstoringen verwijderd, het oppervlak opnieuw verdicht en de vloer hersteld naar zijn oorspronkelijke uitstraling, zónder water of chemicaliën. Alsof hij net gelegd is.
Deze aanpak bespaart niet alleen water en schoonmaakmiddelen, maar verlaagt ook de onderhoudskosten aanzienlijk. Het resultaat: een uitzonderlijk lage life cycle cost.
Een bijkomend voordeel: deze methode sluit perfect aan op geautomatiseerde schoonmaaktechnologie. Denk aan robots en moderne schrobzuigmachines met Twister Pads. Een aanpak die steeds vaker wordt toegepast in ziekenhuizen.
Zoals BOMA, partner in de Green Deal Duurzame Zorg, al aangeeft:
“Door in te zetten op machines en robots kan je chemie-arm of zelfs chemievrij schoonmaken.”
Met Tarkett kan chemievrij onderhoud gepleegd worden naast het chemie vrij schoonmaken.
De voordelen van een Tarkett vloer op een rij
Toekomstbestendige vloeroplossingen voor de zorg
De ambitie van een chemievrij ziekenhuis is dichterbij dan ooit. Met de juiste vloeroplossing, ontwikkeld met duurzaamheid, gebruiksgemak én kostenefficiëntie in gedachten, is die ambitie haalbaar.
“Tarkett is de ideale vloer voor een ziekenhuis omgeving.”
- Ger Diekstra. medewerker bedrijfsbureau schoonmaak UMCG
Tarkett biedt met haar innovatieve vinylvloeren de eerste én enige oplossing voor volledig chemievrij schoonmaken én onderhouden. Klaar voor de toekomst van duurzame ziekenhuiszorg? Wij denken graag met u mee.
Meer weten over chemievrij schoonmaak en onderhoud met Tarkett IQ of Tektanium? Neem contact met ons op via het contactformulier of onderstaande gegevens.