Het ontwerpen van mensvriendelijke ruimtes begint met weten wat belangrijk is voor de gebruikers; wat motiveert ze en wat stoort hen het meest. Volgens een onderzoek van Tarkett staan voor Europese kantoormedewerkers een lawaaierige omgeving en slechte luchtkwaliteit bovenaan de lijst van kantoorzorgen. In dit artikel verkennen we enkele uitdagingen en mogelijke oplossingen voor de moderne kantoorruimte, voor meer tevreden en productieve werknemers.
In de huidige arbeidsmarkt zijn werkgevers veel flexibeler geworden als het gaat om de behoeften van kantoormedewerkers. En terwijl sommige bedrijven vooropgaan in het kiezen van een meer mensgerichte benadering in de manier waarop we werken, is er nog steeds een lange weg te gaan.
We delen hier een aantal inzichten van het werkplekonderzoek van Tarkett onder 2.500 Europese werknemers, over de belangrijkste zorgen die medewerkers hebben. Deze kennis helpt om werkplekken te creëren die het welzijn ondersteunen en de productiviteit verhogen.
Opvallend genoeg werden onzichtbare factoren belangrijker gevonden dan esthetiek. Bijna de helft (49%) van de ondervraagden noemden lawaai en binnenluchtkwaliteit als de twee grootste zorgen op de werkplek. Deze werden vaker genoemd dan zorgen om het milieu, inrichting en locatie.
Dit is best opmerkelijk, aangezien er traditioneel veel belang wordt gehecht aan de materiële ontwerpkenmerken van de werkomgeving. Het toont echter wel de noodzaak aan voor bedrijven om opnieuw te evalueren wat belangrijk is voor het dagelijks welzijn van hun personeel.
"Bijna de helft (49%) van de ondervraagden noemden lawaai en binnenluchtkwaliteit als de twee grootste zorgen op de werkplek."
Volgens de werkplekenquête van Tarkett is drukte op kantoor het allergrootste probleem op het hele continent - vooral in Frankrijk, waar een derde van de werknemers het gevoel had dat drukte een negatieve invloed heeft op het uitvoeren van hun functie.
Interessant was dat 43% van de ondervraagde Franse kantoormedewerkers een privékantoor heeft, en dat slechts een kwart werkzaam in een open kantoorruimte is, en dat door heel Nederland, Zweden en Duitsland een soortgelijk patroon te zien was.
Hoewel kantoorlawaai afkomstig kan zijn uit een aantal bronnen, zoals de airconditioning of een printer – zogenaamde ‘witte ruis’ - is de menselijke stem het meest afleidend vanwege de verstaanbaarheid ervan. Mensen vinden het moeilijk om niet naar gesprekken te luisteren wanneer we de woorden kunnen begrijpen; we zijn gewoonweg ontworpen om naar de gesprekken van onze collega's te luisteren. Niet in de laatste plaats vanwege het ‘Lombard-effect’; ofwel het fenomeen dat mensen harder spreken zodra het lawaaieriger om hen heen wordt.
Lawaai vormt echter niet zo'n uitdaging voor de Britten. Minder dan een kwart noemde lawaai als hun belangrijkste bezorgdheid, ondanks dat bijna 60% van de Britse respondenten werkzaam is in een open kantoorruimte - en minder dan een vijfde een privékantoor heeft. In feite waren zij meer bezorgd over luchtkwaliteit - hoewel lawaai een nauwe opvolger was.
Misschien zijn Britten toleranter ten opzichte van kantoorgetetter, of misschien houden zij er gewoon wel van om te kletsen onder werktijd. Toen ze werden gevraagd naar hun favoriete werkomgeving, werd het bijna gelijkspel tussen open kantoor (34%) en een privékantoor (32%), wat erop neerkomt dat of ze nu spraakzaam zijn of niet, velen toch hun eigen ruimte willen houden.
Deze internationale resultaten wijzen erop dat, hoewel lawaai een probleem op Europees niveau is, er een groot verschil is tussen landen en in het bijzonder tussen kantoormedewerkers in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden en die in het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt met name voor de kantoorindeling en de verhouding tussen open kantoorruimten en privékantoorruimten. De werkplekenquête suggereert dat alle nationaliteiten de voorkeur geven aan een privéruimte weg van de massa, met bijna de helft van de Duitsers die de voorkeur geven aan een stille plek.
Een andere grote zorg voor Europese werknemers is binnenluchtkwaliteit, waarbij vooral mensen die in het Verenigd Koninkrijk werken angstig zijn - en met reden. Het Environmental Protection Agency (EPA) uit de VS noemt binnenluchtkwaliteit een van de grootste vijf milieugezondheidsrisico's van onze tijd. Het probleem staat al jaren hoog op de agenda in heel Europa, de EU herziet momenteel wetsvoorstellen om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven en eindgebruikers rekening houden met binnenluchtkwaliteit tijdens renovatiewerkzaamheden.
Opvallend genoeg is het de jongere generatie - generatie Z (18 tot 24-jarigen) - die vooral bezorgd is over de lucht die zij inademen, wat suggereert dat dit een probleem is dat blijft groeien naarmate de volgende generatie talent doorgroeit.
"Mensen die behoren tot de generatie Z (18 tot 24-jarigen) zijn vooral bezorgd over de lucht die zij inademen, dus dit kan een groter groeiend probleem worden naarmate zij doorgroeien."
Dit is ook de belangrijkste zorg voor werknemers die werkzaam zijn in overheidsorganisaties. In feite was, net als met lawaai, de grootte van de organisatie ook een belangrijke factor voor luchtkwaliteit, met kantoormedewerkers in grotere organisaties die het zien als een groot probleem, terwijl zij die werken in het MKB minder bezorgd waren.
Een drukkere kantooromgeving zou kunnen leiden tot een minder wenselijke luchtkwaliteit, als er in de ontwerpfase niet genoeg aan wordt gedacht om medewerkers eenvoudige toegang te bieden tot goed geventileerde ruimtes en eenvoudige toegang tot frisse lucht.
De uitdaging is hoe je met deze twee onzichtbare zorgen omgaat, om betere werkplekken te creëren die voldoen aan de behoeften van de moderne arbeidsmarkt van nu. Er zijn talrijke oplossingen voor het absorberen van kantoorlawaai, waaronder plafondpanelen en akoestische platen. Hoewel ze effectief zijn, aarzelen veel interieurontwerpers om deze toe te passen, aangezien ze vaak afbreuk doen aan de uitstraling waarnaar ze streven.
Subtielere opties zijn bijvoorbeeld het gebruik van commerciële textielproducten voor op kantoor, zoals geluidsabsorberende tapijttegels met een speciale onderlaag en akoestische wandkunstpanelen van designers. Beide kunnen worden ontworpen om op te gaan in het algehele ontwerp of om het ontwerp te verbeteren.
Naast deze lawaai absorberende oplossingen is er een aantal ‘soundscaping’-concepten in opkomst, die helpen om spraak onverstaanbaar te maken en zo de afleiding van de menselijke stem aan de pakken. Zo worden authentieke natuurgeluiden als vogelzang en druppelend water in de kantooromgeving geïntroduceerd, om spraak moeilijker verstaanbaar te maken – met als toegevoegde bonus dat het mensen met de natuur verbindt.
Het ontwerpen van mensvriendelijke ruimtes begint met weten wat belangrijk is voor hen – en met een deel van de wetenschap daarachter te begrijpen - om daardoor werkplekken te creëren die echt zijn ontworpen voor de moderne wereld. Als u meer wilt weten over wat Europese kantoormedewerkers werkelijk belangrijk vinden, download dan ‘Rethinking Workplace - Part I’. Dit biedt u meer diepgaande inzichten en hoe deze verschillen per leeftijd, locatie, bevolkingsgroep, sector en meer.