Grondstofbronnen zijn eindig en dat einde is in veel gevallen helaas niet ver weg. Daarom moeten we verantwoordelijk omgaan met materialen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te recyclen, upcyclen, downcyclen of hergebruiken. In dit artikel leggen we de verschillen uit.
Recyclen, upcyclen, downcyclen en hergebruiken zijn allemaal duurzame keuzes. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk de circulaire economie te begrijpen. Hierin staan hergebruik van producten en grondstoffen centraal. En dat wordt duidelijk samengevat in het 7R-model:
Voorbeelden van recycling:
* TIP: Doe ook mee met ons terugname- en recyclingprogramma Tarkett ReStart®, om ook uw installatieafval en gebruikte vloeren een tweede leven te geven. Tarkett ReStart® is ons eenvoudige terugname- en recyclingprogramma. Als u partner wordt , halen wij uw linoleum, PVC-vloeren en uw tapijttegels op voor hergebruik en/of recycling. Wij recyclen het materiaal in één van onze 8 recyclingcentra en zetten het om in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe Tarkett-vloeren. U ontvangt een certificaat voor uw bijdrage, waarop de vermindering van CO2-uitstoot staat vermeld. |
Bij upcyclen ligt de nadruk op het behoud en zelfs de verbetering van de kwaliteit van het product of materiaal dat u opnieuw gebruikt. De waarde van het ‘nieuwe’ product ligt hoger dan die van het ‘oude’.
Voorbeelden van upcycling:
Downcycling is niet het streven, omdat er bij dit proces kwaliteit van het originele materiaal verloren gaat. Het kan wel een goede oplossing zijn voor producten die niet makkelijk te recyclen of upcyclen zijn. In plaats van deze volledig weg te gooien, kan een deel vaak toch nog gebruikt worden.
Voorbeelden van downcycling:
Recycling en hergebruik worden vaak verward, maar er is wel degelijk een verschil. Bij recyclen, upcyclen en downcyclen wordt (een deel van) het product hergebruikt in een ander product. Bij hergebruik wordt het gehele product opnieuw gebruikt in zijn originele vorm. Hierbij draait het om het verlengen van de levensduur, zonder dat er enige aanpassing nodig is.
Veel projecten presenteren restpartijen of overproductie als hergebruik. Hoewel dit positief is, zijn deze materialen vaak nooit eerder gebruikt. Echte hergebruik (ReUse) betreft materialen die al een volledige levenscyclus hebben doorlopen en opnieuw worden toegepast.
Voorbeelden van hergebruik:
Als u leeft en onderneemt volgens het 7R-model, dan bestaat afval (bijna) niet. ‘Afval’ is namelijk een product aan het einde van zijn cyclus. Het 7R-model geeft een andere kijk op materialen. Ze zijn dan geen afval meer, maar waardevolle grondstoffen die op allerlei manieren opnieuw gebruikt kunnen worden.
Bij Tarkett willen we de cirkel sluiten, zodat de afvalberg zo klein mogelijk wordt en uiteindelijk zelfs verdwijnt. Het ReStart®-programma onderstreept onze inspanningen die het gebruik van nieuwe grondstoffen beperken en de voetafdruk van onze vloeren verminderen.
Wilt u meer weten over onze initiatieven voor een circulaire economie? Wij beantwoorden uw vragen graag.