Kantoor

Hoe de kantoortuin toch muren kan creëren

Het is al verschillende jaren punt van discussie: de kantoortuin. Het concept is ontstaan met de intentie om de werksfeer minder formeel te maken, samenwerking te stimuleren en de arbeidsverhoudingen te veranderen. Afgelopen tijd was er wederom veel negatief nieuws over kantoortuinen. Een open kantoor zou zorgen voor klachten zoals hoofdpijn, spanningsklachten en zelfs burn-outverschijnselen. Deze conclusie werd door de makers van het tv-programma De Monitor getrokken na een rondvraag onder 90 bedrijfsartsen. Als het gaat om het bereiken van optimale productiviteit, is het 'hoe' al lang het onderwerp van fel debat. En hierbij speelt kantoorinrichting een belangrijke rol. Maar hoe tevreden zijn Nederlandse medewerkers eigenlijk over hun werkplek? En welke zorgen noemen zij zelf? Lees het in dit artikel.

Hoe tevreden zijn Nederlandse medewerkers?

Uit ons recente onafhankelijke onderzoek naar het werkleven blijkt dat Nederlandse kantoorwerkers gemiddeld genomen behoorlijk tevreden zijn met hun huidige werkruimte. Wel gelooft de meerderheid (67%) toch dat hij/zij het productiefst is op kantoor, wat erop wijst dat een speciale werkplek nog altijd wenselijk en noodzakelijk is. Een plek om naartoe te gaan, maar dan wel met aandacht voor ieders individuele wensen.

 

Wat zijn de grootste zorgen van werknemers?

Medewerkers in Nederland behoren tot de gelukkigste in Europa, maar dankzij ons onderzoek weten we dat er nog veel te doen valt. De factoren gezondheid en welzijn zijn bijzonder belangrijk voor Nederlandse werknemers, evenals in de rest van Europa. Bij het meten van de gezondheid op kantoor zijn er diverse componenten om rekening mee te houden, naast de fysieke en lichamelijke gezondheid van medewerkers. Uit ons onderzoek bleek dat punten van zorg op kantoren geluidsoverlast (28%), slechte kwaliteit van de binnenlucht (24%) en inspiratieloze inrichting (16%) zijn. Factoren als te weinig daglicht, slechte akoestiek en de eeuwige ‘temperatuurdiscussie’ kunnen voor een hoger ziekteverzuim zorgen.

Een aantal goede artikelen die ik kan aanbevelen die dieper ingaan op deze zorgen:

> Lees hier meer over de grootste zorgen op de werkplek

>Hier vindt u meer informatie over het belang van een goede binnenluchtkwaliteit

>Bekijk de ontwerpstrategieën voor een gefocuste werkomgeving

>Lees hoe u de fysieke en mentale gezondheid van werknemers kunt stimuleren

 

In hoeverre worden kantoortuinen in de praktijk gewaardeerd?

Een aantal van de hierboven genoemde zorgen lijken vooral te spelen in kantoortuinen. In theorie moedigen open kantoren samenwerking aan. In plaats van teams die in silo’s werken, zijn kantoortuinen ontworpen om spontane gesprekken en discussies te ondersteunen. In een recent onderzoek van Ethan S. Bernstein en Stephen Turban van Harvard University is de relatie tussen werken in ruimtes met open lay-outs, samenwerking en productiviteit echter opnieuw in twijfel getrokken.

“We see a close relationship between our findings that open, ‘transparent’ offices may be overstimulating and thus decrease organizational productivity.”

Ethan S. Bernstein & Stephen Turban

Ethan S. Bernstein en Stephen Turban stellen in hun onderzoek dat open ruimtes niet noodzakelijkerwijs samenwerking stimuleren. Ten eerste bevorderen overgangen naar kantoortuinen niet ‘open interactie’. Consistent met het fundamentele menselijke verlangen naar privacy, kan het de ‘open communicatie’ juist verminderen, omdat werknemers andere manieren vinden om hun privacy te behouden. Dit suggereert dat werknemers meer geneigd zijn om alternatieve communicatiemethoden te vinden, zoals elkaar e-mailen in plaats van te spreken, en zichzelf op andere manieren af ​​te sluiten, zoals het dragen van een koptelefoon.

 

Per situatie bekijken wat de meeste optimale ruimte is op kantoor

Uit ons onafhankelijke onderzoek blijkt ook dat niet iedere werknemer de voorkeur geeft aan een open ruimte. Maar liefst 40% van de medewerkers heeft het liefst een eigen kamer. Echter is ook gebleken dat een deel van de werknemers wel de voorkeur geeft aan een open ruimte, namelijk 30%. Ongeacht waar mensen in dit debat staan, lijkt keuze de sleutel te zijn.

Blogartikel Kantoortuin

Hoewel sommige mensen liever samen werken, en anderen onafhankelijk, is de werkdag uiteindelijk gevuld met een veelheid aan taken die verschillende niveaus van concentratie vereisen - iets dat gedragswetenschapper Anja Jamrozik gelooft dat het werkruimteontwerp moet informeren. In een recent artikel van Fast Company stelt ze:

“The two most common types of tasks are focused work and collaborative work, and they need spaces that prioritise and optimise the setting for each.”

Anja Jamrozik
 

Multifunctionele kantoren creëren

Er is al een schat aan designers die een weg banen in het creëren van multifunctionele kantoren, die zich richten op alle werkstijlen en taken. Dit wordt bereikt door het selecteren van veelzijdige meubels - van geluiddichte cabines en privacy stoelen voor zelfstandig werk, tot speciaal ingerichte ruimtes voor groepstaken.

Terwijl het debat tussen open kantoren en productiviteit aanhoudt, is de belangrijkste conclusie die we uit ons onderzoek kunnen trekken dat aanpassingsvermogen cruciaal is. Als organisaties kiezen voor een 'open plan', moeten ze ook overwegen om stillere ruimtes aan te bieden of de optie om thuis te werken. Door te investeren in uw personeel, kunnen financiële prestaties stijgen. Immers heeft de tevredenheid van werknemers invloed op de productiviteit en de kwaliteitsoutput en kan het zorgen voor een lager personeelsverloop.

Meer informatie over het verbeteren van de werkplek?

Heeft u nog verdere vragen over het verbeteren van de werkplek? Neem dan gerust contact met mij op. Ook kunt u ons gehele onderzoek hieronder downloaden.

Ronald Geukema

Geschreven door

Ronald Geukema

Ik beheer en ontwikkel de Key-Accounts voor Tarkett in het workplace-segment in Nederland en adviseer onze klanten onder andere op het vlak van duurzaamheid, onderhoud, binnenluchtkwaliteit en design. Samenwerking staat centraal. Mijn doel is te helpen bij het creëren van inspirerende, multifunctionele en milieuvriendelijke ruimtes, die de gezondheid en het welzijn van werknemers ondersteunen. Uiteindelijk leidt dit tot meer tevreden medewerkers en een betere productiviteit. Interesse in een oriënterend & inspirerend gesprek? Bel of mail me dan op +31 651346958 / Ronald.geukema@tarkett.com

Lees ook

Kantoortuin zorgt voor hoger ziekteverzuim

Afgelopen tijd was er veel over te doen, de kantoortuin. Een open kantoor zou zorgen voor verschillende klachten, zoals hoofdpijn, spanningsklachten ...

LEES MEER

Wat zijn de zorgen op de werkplek? Onzichtbare factoren worden het meeste genoemd

Het ontwerpen van mensvriendelijke ruimtes begint met weten wat belangrijk is voor de gebruikers; wat motiveert ze en wat stoort hen het meest. ...

LEES MEER
Nieuwsbrief