Duurzaamheid

Het verschil tussen Cradle to Cradle, Cradle to Grave en Cradle to Gate

Er zijn verschillende manieren om de CO2-voetafdruk van producten te labelen. Zo kunnen duurzaamheidscijfers Cradle to Cradle® worden bestempeld, maar zijn ook Cradle to Gate® of Cradle to Grave® veel voorkomende termen. In dit artikel leggen we uit wat precies het verschil is tussen deze verschillende manieren van meten.

 

Cradle to Gate®

De CO2-voetafdruk kan Cradle to Gate® worden weergegeven. Als een product op deze manier wordt beoordeeld, kijkt men vooral naar het productieproces. Dit proces begint op het moment van grondstofwinning en eindigt op het moment dat het product de fabriek verlaat. Alle fases erna, zoals het vervoer naar de winkel of gebruik tot aan het einde van de levensduur, worden niet meegerekend.

 

Cradle to Grave®

Bij Cradle to Grave® wordt niet alleen het productieproces meegenomen, ook de reis naar de winkel en klant gaan mee in de berekening. Cradle to Grave® loopt tot het einde van de levensduur.

 

Cradle to Cradle®

Cradle to Cradle® gaat nog een stap verder. Hier wordt de productie en volledige levensduur van het product meegenomen in de berekening, plus de mogelijkheid tot hergebruiken of recycling. Waar er bij Cradle to Grave® altijd sprake is van restafval, is dit bij Cradle to Cradle® niet zo.

Producten met een Cradle to Cradle®-certificaat zijn zo ontworpen en geproduceerd dat ze herbruikbaar en te recyclen zijn. Dit is de meest duurzame vorm van produceren. Vrijwel al onze producten hebben een Cradle to Cradle®-certificering. Dit geldt voor zowel tapijt als hout, linoleum en vinyl.

BEKIJK ONZE C2C-CERTIFICERINGEN  

 

IN_AirMaster_2084_2058_Sphere_1510_2926_2084_Earth_2023_6001_2083_001

De Cradle to Cradle®-producten van Tarket

Tarkett werkt al sinds 2011 samen met EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) om de Cradle to Cradle®-principes te integreren in onze werkwijze. Dat begint bij transparantie in onze documentatie. Let bij het lezen van duurzaamheidscertificaten dus op het label en op duurzame mogelijkheden zoals hergebruik en recyclen.

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom hebben velen van onze producten een Cradle to Cradle®-certificaat. Dit laat zien dat wij verantwoorde producten aanbieden die na gebruik te recyclen zijn. Het recyclen doen we met behulp van ons terugname- en recyclingprogramma ReStart®. Hiermee verzamelen we oude vloeren en installatieafval. Dit zetten we vervolgens om tot nieuwe materialen en vloeren.

Wilt u meer informatie over de duurzame aanpak van Tarkett?

 

LEES OVER ONZE DUURZAAMHEIDSAANPAK  

Denise van Keulen

Geschreven door

Denise van Keulen

Ik heb een passie voor online marketing en duurzaamheid. Deze twee passies heb ik kunnen combineren door bij Tarkett als Digital Marketing Manager Benelux aan de slag te gaan, waar duurzaamheid altijd het uitgangspunt is. Het is essentieel om te zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten en de planeet ook leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ik hoop mensen te kunnen inspireren om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Heb je vragen met betrekking tot mijn artikelen? Bel of mail me dan op +31(0)6-46024808 / Denise.vanKeulen@tarkett.com

Lees ook

Bezoek een van onze vier Cradle to Cradle Cafés in 2024

In 2010 zijn we samen met Ahrend, Mosa en QbiQ het Cradle to Cradle Café gestart. Allen ontwikkelen en produceren we onze producten volgens de Cradle ...

LEES MEER

Cradle-to-cradle®: omvorming naar een duurzaam productieproces

Klimaatverandering, CO2-uitstoot, Parijse klimaatdoelstellingen: onderwerpen waar eigenlijk niemand meer omheen kan. De noodzaak voor verandering is ...

LEES MEER
Nieuwsbrief