Tarkett Blog

Earth Overshoot Day: 1 augustus - een onhoudbare situatie

Geschreven door Denise van Keulen | 30 juli 2024

De wereldwijde Earth Overshoot Day valt dit jaar al op 1 augustus. Weer eerder dan het jaar ervoor. Dit is de dag waarop de mensheid wereldwijd meer natuurlijke hulpbronnen heeft verbruikt dan de aarde in één jaar kan vernieuwen. Voor Nederland viel de Overshoot Day zelfs al op 1 april, wat aantoont dat ons land een enorme ecologische voetafdruk heeft.

“De levenstijl van een gemiddelde Nederlander vraagt maar liefst 3,6 aardes. We leven in Nederland op veel te grote voet.”

Deze vroege datum voor Nederland onderstreept de dringende noodzaak van verandering. Het huidige verbruikstempo is onhoudbaar en belast de planeet veel te zwaar. We moeten bewuster omgaan met onze hulpbronnen, energie besparen, kiezen voor duurzame mobiliteit en duurzamer eten. Hoewel de situatie zorgwekkend is, is er nu nog hoop. Zo las ik op het moment van schrijven dat de ontbossing in het Braziliaanse deel (⅔ van de totale Amazone) eindelijk blijft dalen. Het kan dus wel! Door nú actie te ondernemen, kunnen we het tij keren en een duurzamere toekomst realiseren.

Weersomstandigheden worden steeds extremer

We merken de effecten van klimaatverandering vandaag de dag al op verschillende manieren: extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, zware regenval en orkanen komen vaker voor. Gletsjers smelten, wat leidt tot stijgende zeespiegels. Dit zorgt voor overstromingen en bedreigt kustgebieden. Bossen branden vaker en heviger, en er zijn veranderingen in plant- en diersoorten die moeite hebben om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

We moeten voorkomen dat de effecten nóg veel zorgwekkender worden. Deze veranderingen hebben namelijk veel invloed op onze gezondheid, voedselzekerheid en waterbeschikbaarheid.

Tijd voor verandering dus. Nu.

 

Hoe kunnen we veranderen?

  1. Bewuster consumeren: Koop alleen wat je echt nodig hebt en kies voor producten met een lage ecologische voetafdruk. Wist je bijvoorbeeld dat voor één nieuwe jeans maar liefst tussen de 8.000 en 10.000 liter water nodig is?
  2. Energie besparen: Minimaliseer je energieverbruik, gebruik energiezuinige apparaten, isoleer je gebouw goed en kies voor groene stroom dat door de zon, wind of waterkracht wordt opgewekt.
  3. Duurzame mobiliteit: Werk als het kan meer vanuit huis en maak waar mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, fiets of loop in plaats van met de auto te gaan. Gebruik je toch de auto? Ga na of carpoolen een optie is.
  4. Voedselverspilling verminderen en duurzaam eten: Minder vlees eten en meer seizoensgebonden en lokaal geproduceerde voeding kiezen. Lokaal eten vermindert bijvoorbeeld de CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport en opslag van voedsel.
  5. Bossen (laten) beschermen en herstellen: Ook in je tuin, bedrijventerrein kun je dit toepassen. Bomen nemen CO2 (en zelfs fijnstof) op, en zorgen ook voor verkoeling, bodemleven, meer biodiversiteit, regen en nog veel meer.
  6. Circulariteit kan klimaatverandering tegengaan: door materialen te hergebruiken, verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot. Bovendien voorkomt het verbranding van afval, wat verdere uitstoot van broeikasgassen reduceert.

Alleen samen maken we het verschil!

Iedereen kan bijdragen aan een positieve verandering. Samen kunnen we de Earth Overshoot Day steeds verder naar achteren schuiven, zodat de aarde een kans krijgt om te herstellen.

Omdat duurzaamheid in ons DNA zit, denken we graag mee met bedrijven en consumenten over recycling en andere milieuvriendelijke alternatieven. Neem gerust contact met ons op en ontdek onze aanpak om CO2 te reduceren op https://acties.tarkett.nl/duurzaamheidsaanpak.