Tarkett Blog

Hoe kantoorinterieur de productiviteit van medewerkers beïnvloedt

Geschreven door Tamara Dijkshoorn | 10 september 2024

Een goed ingerichte kantoor(omgeving) kan van grote waarde zijn voor de productiviteit van medewerkers. Denk aan fysiek en mentaal welzijn, maar ook de algehele werksfeer wordt erdoor beïnvloed. In dit blog nemen we u mee in manieren om de productiviteit van uw medewerkers positief te beïnvloeden middels kantoorinterieur.



Een visueel aantrekkelijke werkplek ontwerpen

Aandacht voor functie en design op de werkplek zorgen voor de gewenste sfeer en uitstraling. Het draagt niet alleen bij aan het welzijn van uw medewerkers, maar zorgt ook voor efficiëntie in de workflow. 

In het kort leiden deze zaken uiteindelijk tot een hogere productiviteit én tevredenheid op de werkplek:

  • Verminderde omgevingsprikkels
  • Flexibele werkplekken
  • Gezonde binnenluchtkwaliteit
  • Aangenaam werkklimaat
  • Motiverend kleurgebruik
  • Prettige akoestiek 

Storende omgevingsprikkels zorgen voor afleiding op werk

Rumoerige kantoorgeluiden, oncomfortabele werkplekken of onvoldoende (natuurlijk) licht: veel bedrijven hebben ermee te maken. Het gevolg? Onder meer een verslechterde concentratie onder medewerkers. De veel voorkomende open kantoorruimtes dragen bij aan het idee van samenwerking, maar zorgen vaak voor afleiding en verminderde prestaties. Een doordacht interieurontwerp kan helpen om de impact van de vaak drukke werkomgeving te minimaliseren.


Flexibele werkplekken voor hybride werken

Hybride werken – een afwisseling tussen werken op kantoor en thuis – vraagt om flexibiliteit in de kantooromgeving. Door diverse werkplekken aan te bieden, kunnen medewerkers efficiënt werkzaamheden uitvoeren die passen bij hun individuele behoeften. Denk aan stilteruimtes voor geconcentreerd werk, vergaderruimtes voor interactie en gedeelde werkruimtes voor samenwerking.  

Daarnaast zijn open ruimtes en informele ontmoetingsplekken belangrijk om samenwerking, communicatie en creativiteit te stimuleren. Het draagt bij aan het ‘wij-gevoel’ en durf om te innoveren. Biedt ook voldoende persoonlijke ruimte aan, zodat medewerkers zich (indien nodig) kunnen terugtrekken voor betere concentratie. 

Fysiek welzijn bevorderen met kantoorinterieur 

Of het nou op kantoor is of tijdens het thuiswerken: het grootste deel van onze dag spenderen we binnen. We ademen constant binnenlucht in, waardoor we vaak blootgesteld worden aan grote hoeveelheden fijnstof en CO2 . Dit zorgt voor een suboptimaal binnenklimaat met als gevolg negatieve effecten op het fysieke en mentale welzijn. Denk aan een benauwd gevoel, vermoeidheid en vermindering van concentratie. 

Ook de temperatuur speelt een grote rol op de gezondheid. Te hoge of te lage temperaturen kunnen leiden tot ongemak en afleiding. Het is daarom belangrijk dat in het ontwerp al rekening wordt gehouden met deze factoren, zoals bij de vloerkeuze. Zo filteren onze AirMaster® vloeren fijnstof acht keer effectiever dan gladde vloeren en vier keer effectiever dan standaard tapijt. Betere temperatuurregeling? Tarkett tapijt zorgt voor stabiel behoud van een aangename warmte. 



Positieve effecten op het mentale welzijn op kantoor

Kleuren hebben een bewezen effect op de stemming en concentratie van mensen. Bijvoorbeeld, blauwtinten kunnen kalmerend werken en concentratie bevorderen, terwijl groentinten stress kunnen verminderen. Levendige en heldere kleuren, zoals geel en oranje, bevorderen innovatie en moedigen creatieve denkprocessen aan. 

Ook het integreren van planten en natuurlijk licht verbetert de mentale gezondheid. Planten brengen niet alleen een gevoel van frisheid en natuur, maar helpen ook met stress verminderen. Natuurlijk licht geeft ook een fris gevoel, inspireert tot nieuwe ideeën en helpt met motivatie. 



Akoestiek in de kantoor(tuin) verbeteren

Akoestische en geluidsabsorberende materialen helpen met het beheersen van geluidsniveaus,  kan geluidsoverlast verminderen en de concentratie verbeteren. Denk aan strategisch geplaatste wandpanelen of een akoestische tapijtrug zoals onze DESSO SoundMaster®. Zo worden omgevingsgeluiden gedempt en galmen verminderd. Het effect? Meer focus onder medewerkers en minder storingen door kantoorgeluiden.

Stijlvol gezonde kantoorruimtes ontwerpen

Verbeter de luchtkwaliteit en akoestiek in uw kantoor op een stijlvolle, duurzame manier. BAUX en Tarkett hebben samengewerkt om een harmonieus kleurenpalet te ontwikkelen. Dit resultaat ziet u terug in de op elkaar afgestemde akoestische houtwolpanelen van BAUX en onze Desso AirMaster® vloeren.  Zo creëert u eenvoudig een gezonde werkomgeving met een visueel aantrekkelijk interieur, wat het welzijn en de productiviteit van medewerkers bevordert.



Het effect van een goed ingericht kantoor 

Een goed ingericht kantoor draagt dus bij aan een gezonde werkomgeving. Bedrijven die investeren in een doordachte inrichting van hun werkruimtes, plukken vaak de vruchten in de vorm van betere prestaties en lager verloop onder hun personeel. 

Daarnaast wijst onderzoek ook uit dat: 

  • Werken in een gezonde werkomgeving zorgt voor een stijging van 10% in productiviteit
  • Goede binnenluchtkwaliteit (door o.a. betere ventilatie) zorgt voor 35% minder kans op ziekteverzuim
  • Een aangename temperatuur (vaak tussen de 21 en 23 graden) de productiviteit verhoogtmet maar liefst 12%
  • Goed doordachte kantoren ook bijdragen aan het werkgeluk van personeel (een stijging van 33%). Daarnaast is er ook sprake van een daling in personeelsverloop van 58%

Uw kantoor ook slim inrichten?

Wilt u meer weten over het effectief inrichten van uw kantoor voor een productieve en gezonde werkomgeving? Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op voor passend advies.